
Chockades över armémössa på Marinmuseum
Marinmuseum kritiseras för att visa iranska revolutionsgardets armémössa - men inte berätta om gardets metoder. Nu föreslår drabbade en skylt vid mössan.
Mansoor Taha, som är kurdisk flykting, besökte Marinmuseum i Karlskrona och stannade till framför den monter som visar mössor från olika länders flottor. Bland alla mössorna fanns iranska revolutionsrörelsens marina.
– När jag såg den så trodde jag först att alla mössor representerade förtryck och terror, säger Mansoor Taha.
Saknas information
Men tanken med montern är att visa att marina rundmössor finns över hela världen. Någon information om vilka länder de kommer ifrån eller vilken roll de spelar i landet saknas helt på Marinmuseum.
– Jag har sett hur revolutionsgardet släpade min farbror efter en bil tills han dog, säger han.
Pistol i nacken
Några år senare fick Mansoor Taha själv känna på revolutionsgardets metoder. Han var tillbaka i sin by efter några år i landsflykt när revolutionsgardet kom dit för att söka igenom hans bil. När han bad att få se deras husrannsakansorder så fick han en pistol satt mot sin nacke.
– Jag tycker att museet ska ha mössan här men det känns märkligt att de inte berättar om revolutionsgardet terrormetoder, säger Mansoor Taha.
Berätta om gardet
Och han får medhåll av Björn Brenner, Mellanösternforskare på Försvarshögskolan.
– Det är klart att det ska finnas en skylt. Det är en oerhört kontroversiell hatt, men av den orsaken också intressant för museet att visa upp, säger Björn Brenner.
Vad hade du velat ha för information om du stod framför montern?
– Var mössan kommer ifrån och en beskrivning av vad revolutionsgardet är och vad de står för. Och några exempel på vad de har varit inblandade i. Gärna också att USA sen några veckor tillbaka vill terrorstämpla revolutionsgardet, säger säger Björn Brenner.
Svår balansgång
Marinmuseum förstår att mössorna väcker känslor. Men menar också att sätta en skylt intill mössorna om vilken roll de spelar, inte är helt okomplicerat eftersom det som är negativt för en person kan vara positivt för en annan.
– Tycker alla att mössan är negativ? Det är helt tiden en avvägning, det är en jättesvår balansgång vad man ska skriva egentligen. Vad skriver vi på den ryska mössorna till exempel? undrar Siglind Budahl-Dunge, chef över samlingarna på Marinmuseum.
– Visst skulle vi kunna sätta skyltar vid hattarna om samlaren som lånar ut mössorna kan tänka sig att göra det. Men vi kan inte heller väja för de riktigt svåra sakerna på museet. Vi måste visa att krig är något väldigt obehagligt, säger Ingrid Hall Roth, chef på Marinmuseum.