Skarp kritik mot Isabella Lövin

2:01 min

Klimatminister Isabella Lövin får nu skarp kritik både från Vänsterpartiet och Allianspartierna för sitt uttalande i Ekot i morse - att den svenska regeringen inte kommer att argumentera för en skärpning av EU-parlamentets förslag att minska antalet utsläppsrätter med 2,2 procent om året.

Det är inte konstigt att det blåst upp till strid i en så viktig politisk fråga som utsläppshandeln. Den har funnits enda sedan 2005, men har aldrig fungerat ordentligt eftersom det har funnits så många utsläppsrätter på marknaden att det knappast varit lönsamt för företagen att minska sina utsläpp.

De beslut som nu fattas får därför stor betydelse för EUs viktigaste verktyg för att nå klimatmålen.

Förra veckan beslutade EU-parlamentet att minska utsläppsrätterna med 2,2 procent per år, efter att dom rödgröna hade förlorat en strid om att minska med 2,4 procent. Nästa vecka ska ministerrådet fatta beslut och i morse sa alltså klimatminister Isabella Lövin att den svenska regeringen kommer att argumentera för den lägre minskningen.

– Nu har EU-parlamentet stannat på 2,2 och då är det knappast troligt att vi kan få med oss Rådet på något starkare.

Det här protesterar nu Vänsterpartiet emot och Liberalerna där Lars Tysklind är miljöpolitisk talesperson.

– Vi tycker det är väldigt synd att regeringen inte är tydlig med att det är 2,4 procent som vi måste komma upp till för att nå målen i klimatavtalet.

Isabella Lövin anklagade i morse Moderaterna för att ha brutit en uppgörelse som ledde fram till beslutet om en minskning på bara 2,2 procent per år.

Det är direkt ohederligt, säger nu Moderaternas gruppledare i Miljö- och jordbruksutskottet, Jonas Jacobsson Gjörtler.

– Det är alltså ett falskt påstående från Isabella Lövin. Som jag har förstått det här så fanns det en uppgörelse i vissa delar, men inte om reduktionsfaktorn.

Moderaterna har hela tiden tyckt att 2,2 procents minskning räcker. Hela förslaget är extremt omfattande och alla partier vill nu spela in sina hjärtefrågor.

– Det jag tycker att man också borde lyfta det är ju flygets påverkan. Där borde man verkligen se till att den kommer in på samma regler som övriga utsläppshandeln. Det skulle göra mycket mer än regeringens aviserade svenska flygskatt, säger Centerpartiets klimatpolitiska talesperson Rickard Nordin.