Allt fler kvinnliga läkare sjukskrivna för utmattningssyndrom

2:17 min

De senaste åren har det skett en drastisk ökning av antalet kvinnliga läkare som är sjukskrivna för utmattningssyndrom och andra stressreaktioner.

– För mig blev det att jag inte fungerade längre. Jag fick problem med minnet och koncentrationen, jag slutade funka, säger 30-åriga läkaren Maria som fick diagnosen för ett år sedan.

– Jag kunde inte skriva som vanligt i journaler, jag tappade ord, jag märkte att jag lätt kunde bli väldigt ledsen på jobbet över saker som jag inte borde ha blivit ledsen över. När jag kom hem så tyckte jag att det var jättejobbigt och varje morgon var det väldigt tungt att känna, tungt att gå iväg till jobbet över huvud taget, säger Maria.

Maria är inte ensam om att drabbas av en diagnos. Heidi Stensmyren är ordförande på Läkarförbundet, där man i princip varje dag har kontakt med medlemmar som drabbats av sjukskrivning med diagnosen utmattningssyndrom.

– Vi ser en ökning av antalet sjukskrivningar, vi ser att det ökar framför allt i gruppen unga kvinnliga läkare. Vi ser också att sjukskrivningarna är långa, att det tar lång tid innan det kommer tillbaka till tjänst igen. Så det är oroväckande utveckling som vi ser, säger Heidi Stensmyren.

Vad beror det på?

– Vår slutsats är att det är en kombination stort ansvar i arbetslivet i kombination med små möjligheter att påverka sin arbetssituation.

AFA försäkring som genom kollektivavtal betalar ut ersättning för de som är sjukskrivna mer än tre månader har också sett en drastisk ökning av kvinnliga läkare som är sjukskrivna för utmattningssyndrom och andra stressreaktioner under de senaste åren.

2010 var 2,7 var sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare.

2014 hade motsvarande siffra ökat till 5,4 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare och 2015 var samma siffra 8,6 sjukskrivna per 1000 sysselsatta kvinnliga läkare.

Än finns inga siffror för 2016.

Ersta sjukhus tar emot den vårdpersonal i Stockholms län som blir sjukskrivna för utmattningssyndrom. Verksamhetschefen, överläkare Alexander Wilczek har sett gruppen växa i antal.

– Nästan hälften av vår patientgrupp är läkare och det som oroar mig väldigt mycket är att vi ser en ökning av unga läkare.

– Om man tittar på åldersfördelningen så är det en grupp som är mellan 30 och 35 år, alltså födda på 1980-talet, det är våra AT-läkare och ST-läkare - det är en växande grupp och de är nästan hälften av den här gruppen. Det är mycket oroande och något man verkligen måste ta på allvar, säger Alexander Wilczek.

30-åriga Maria som blev sjukskriven för ett år sedan har bytt arbetsplats och jobbar nu som AT-läkare. Men hon har inte berättat för sina nya kollegor att hon själv varit sjukskriven tidigare

– Det känns som ett svårt ämne att tala om, som läkare också: det finns ibland fördomar mot patienter som har utmattningssyndrom. Det gör att när man själv drabbas så kanske man inte berättar det för alla i sin omgivning, det är lite tabu.