Irland ställer dramatiskt Brexitkrav

1:29 min

Debatten om Storbritanniens utträde ur EU blir ännu mer dramatisk. 

Irlands premiärminister Enda Kenny kräver nu skriftliga garantier för att Nordirland omgående ska bli medlem i EU om man lämnar Storbritannien och istället blir en del av Republiken Irland.

Enda Kenny jämförde den nuvarande situationen med Tysklands återförenande, då det forna Östtyskland blev medlem i EU när det återförenades med det som då kallades för Västtyskland.

Efter att han i dag mött bland andra EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker i Bryssel sa Kelly:

– Om Nordirland i framtiden lämnar Storbritannien och istället ansluter sig till Republiken Irland, så vill vi att Nordirland ska bli medlem i EU omedelbart. Vi vill att det ska stå i överenskommelsen mellan EU och Storbritannien om Brexit.

Irlands krav sätter strålkastarljuset på en av de stora riskerna med Brexit: Att de gamla motsättningarna mellan unionister och republikaner i Nordirland ska väckas till liv igen, det vill säga mellan dem som vill fortsätta att tillhöra Storbritannien och de som istället vill vara en del av Irland.

Freden efter många år av inbördes dödliga stridigheter i Nordirland är bräcklig.

Kennys krav riskerar att väcka de gamla motsättningarna till liv igen.

En av de fruktade följderna av en Brexit är att det måste byggas upp en hård gräns med tull och passkontroller mellan Irland och Nordirland.