Egyptens fetma en katastrof

5:13 min

Egypten har stora problem med fetma. Världens tyngsta nu levande kvinna är egyptiska och väger över ett halvt ton. Övervikt har gjort att minst var sjätte vuxen egyptier fått typ två diabetes och planen från regeringen är att försöka nå dem alla med hälsotips via sms för att bryta trenden.

Världens tyngsta kvinna, 500 kilo tunga 36-åriga Eman Ahmed Abd El Aty, lyftes härom veckan ut med kranbil via en riven yttervägg för att tas med transportplan till Indien för en fetmaoperation betald via insamling på nätet.

Hennes fall är förstås extremt och egyptierna är inte tyngst i världen. Det rekordet innehas av invånarna på några små stillahavsöar, men tre av fyra kvinnor i Egypten är överviktiga eller feta och männen ligger inte långt efter.

Var sjätte egyptier har pga överviktsepidemin typ två diabetes och eftersom få får den vård de behöver så leder det i längden till att njurarna slutar fungera, att folk blir blinda, får en hjärtinfarkt eller får amputera fötter och ben.

Jag besöker 46-åriga Ali Ibrahim Hassan i fattiga Kairokvarter. Han bor ensam i ett rum med bara plats för en säng och en stor medicinkartong.

– Jag har aldrig gift mig eftersom jag fick typ två diabetes när jag var 16 och efter det knappt kunnat försörja mig själv, förklarar Ali Ibrahim Hassan.

I tonåren var han överviktig, numer är han mager, har tappat många tänder och tvingats operera bort sin vänstra fot häromåret för att ett sår aldrig ville läka så att han fick kallbrand. Efter det blev han arbetslös, tidigare var han bilmekaniker.

Sjukpensionen ger fem kronor om dagen att leva på. Därför har han inte råd med nyttig mat, som frukt, grönsaker och kött, utan det blir mycket stärkelse. En gång i månaden åker han till diabeteskliniken på det statliga sjukhuset och får insulin, med det är så packat med folk att de inte alltid hinner ta blodsockervärdet och ger honom fel sorts insulin som inte hjälper.

Grannarna brukar titta till honom så att han inte faller i koma och dör. Jag frågar om han fått information om sin diabetes via sms från hälsoministeriet i ett nytt hälsoprojekt man lanserat. Han säger att han inte tror det, men att han inte kan läsa.

Jag vill inte tänka på framtiden säger Ali Ibrahim Hassan. Mina föräldrar dog båda av diabetes, jag lägger mitt liv i Allahs händer.

På hälsoministeriet träffar jag doktor Ola Khairalla som är chef för arbetet mot icke smittsamma sjukdomar. Hon är djupt oroad över diabetesexplosionen i landet.

Det kan bli en katastrof framöver, både för individer och för landets ekonomi när alla diabetessjuka behöver vård och inte kan jobba, säger dr. Ola Khairalla.

Det gäller att börja med barnen, där var tredje nu är överviktigt, anser dr. Ola Khairalla. De borde få med sig något annat än sockrad juice och kakor som lunchmatsäck och ha mycket skolgymnastik.

90 procent av egyptiska kvinnor motionerar inte alls idag. Förnärvarande diskuterar egyptiska regeringen om man ska stoppa reklam för sockrig skräpmat på barn-TV, men planerar inte för en sockerskatt. Tvärtom är socker och vitt bröd kraftigt subventionerat av staten. Däremot inte frukt och grönt.

Just nu körs en kampanj som heter mDiabetes där man skickat ut hälsomeddelanden till först 10 000 diabetiker via sms på mobilen, sen 50 000 och nu snart 250 000.

Det har varit tufft att få tag på mobilnummer till denna kvarts miljon diabetiker, säger Ola Khairalla, och i hela landet finns minst 17 miljoner, kanske det dubbla.

Kampanjen görs med Världshälsoorganisationen och FN:s internationella teleunion. I Egypten finns inga publicerade resultat ännu, men i Indien har konceptet testats på en miljon personer. En första utvärdering visade att fler började motionera och åt mer frukt och grönt än i en kontrollgrupp, men de som tog emot smsen hade själva anmält intresse, så det är svårt att veta effekten.

Att Egyptens kvinnor numer jobbar så mycket att de inte hinner ordna något annat än skräpmat åt sin familj, är enligt doktor John Jabbour som är Världshälsoorganisationen WHOs chef i Egypten är ett av problemen.

Det är alltså egyptiska mammor som har ansvaret för att ge sina familjer nyttig mat anser WHO-chefen John Jabbour och lägger kan tyckas därmed mer börda på redan överlastade kvinnor.

Var fjärde egyptier kan inte läsa, hur är det tänkt med den nya sms-kampanjen som WHO stödjer för att stoppa diabetesexplosionen då? 

John Jabbours portvakt kan inte läsa, men när portvakten får sms så brukar han be att få dem upplästa, så WHO-chefen är övertygad om att den nya sms-kampanjen kommer att funka och sänka diabetesproblemen i Egypten. Kanske redan i år.