Labourförlust tynger Corbyn

1:36 min

I Storbritannien har oppositionspartiet, socialdemokratiska Labour, förlorat ett fyllnadsval i Copeland till parlamentet. Det är en förlust som sätter frågetecken kring partiets nye ledare, Jeremy Corbyn.

Labour har abonnerat på parlamentsplatsen i Copeland sedan 1924. Men när valdistriktets parlamentsplats nu skulle fyllas på grund av att den förre innehavaren hoppat av politiken, så slogs Labour-kandidaten ut av konservativa Tories.

Det är ett resultat som är än mer nedslående för labourledaren Jeremy Corbyn, eftersom det är ovanligt att ett sittande regeringsparti vinner en ny parlamentsplats i ett fyllnadsval i Storbritannien. Senast det hände var år 1982.

Möjligen har det bidragit till förlusten, att Jeremy Corbyn har varit uttalad motståndare till kärnkraft, och Copelands ledande arbetsgivare är kärnbränsleanläggningen Sellafield.

Däremot lyckades Labour behålla parlamentsplatsen i gårdagens andra fyllnadsval i ett traditionellt Labour-fäste, i Stoke on Trent. Där blev valresultatet istället ett kännbart nederlag för det EU-fientliga och invandringskritiska partiet Ukip.

Planen var att Ukip skulle vinna mot bakgrund av att Stoke on Trent var ett av de mest EU-skeptiska valdistrikten i Storbritannien under folkomröstningen om medlemskapet i EU: 69 procent röstade för Brexit.

Partiet ställde dessutom upp med sin nye partiledare, Paul Nuttall, men det hjälpte inte, Labour behöll parlamentsplatsen med komfortabel marginal. Så valresultatet i Stoke sätter istället frågetecken kring Ukips roll i brittisk politik över huvud taget, nu när partiets huvudfråga: kravet på att lämna EU har avgjorts.