Bebis föddes i bilen på väg från Sollefteå till Örnsköldsvik

Igår klockan 10.07 skedde den första bilförlossningen på vägen mellan Sollefteå och Örnsköldsvik efter stängningen av BB på Sollefteå sjukhus. Mötande ambulans hann inte fram innan flickan var född.

I ett öppet inlägg på Facebook berättar mamman att hon väntade sitt andra barn och hur hon redan tiden innan förlossningen oroade sig för bilresan efter nedläggningen av förlossningen i Sollefteå. Men även första barnet hade fötts i Örnsköldsvik, berättar hon, i samband med sommarstängningarna av BB, och då hade allt gått bra.

Igår morse började värkarna komma och de lämnade första barnet hos barnvakt. När mamman ringde hade hon fått frågan från personal vid förlossningen i Örnsköldsvik om hon trodde att hon skulle hinna, och det trodde hon.

Det värsta jag varit med om. Ett trauma och mirakel på samma gång. 

Men några mil från Örnsköldsvik satte krystvärkarna igång.

– Krystvärkarna kom gång på gång och jag försökte som hålla igen, för jag ville inte föda i bilen, berättar mamman Emma Andersson.

Med barnmorska på högtalartelefon och ambulansen tre minuter bort så föddes en flicka. 

"En mardröm för mig. Panikslagen. Otrygg. [...] Väl i ambulansen kände jag mig trygg och allting brast känslomässigt. Värsta jag har varit med om, ett trauma och mirakel på samma gång", skriver mamman i sitt inlägg. 

Enligt Marju Dahmoun, klinikchef för kvinnosjukvården i Västernorrland så har allting i övrigt gått bra. Mamman och barnet har kunnat åka hem.

Hon säger också att det här något som händer med viss regelbundenhet då vissa kvinnor har extremt snabba förlossningsförlopp.