Invandringskritisk bok tvingade bibliotek kalla in väktare

1:53 min

När biblioteken i Botkyrka och Ekerö valde att inte köpa in boken Massutmaning, som ifrågasätter Sveriges invandringspolitik, blev stämningen genast oerhört hotfull.

Biblioteken i Ekerö och Botkyrka valde nyligen att inte köpa in boken Massutmaning, som är skriven av nationalekonomen Tino Sanandaji. I boken ifrågasätter han Sveriges invandringspolitik.

Beslutet gjorde att de båda biblioteken fick ta emot en rad otrevliga meddelanden, främst på sociala medier, enligt cheferna för biblioteken.

– De var påtagligt aggressiva på nätet, säger Lennart Lundblad, chef för biblioteken i Ekerö kommun.

Ledningen för biblioteket i Ekerö ansåg att stämningen var så hotfull att den kallade in väktare under en familjedag i helgen.

Även Botkyrka bibliotek har tvingats koppla in säkerhetsavdelningen.

– Det har förekommit en del personangrepp men inga direkta hot så vi har inte gjort polisanmälningar, förklarar Andreas Dahlgren, som är tillförordnad chef för kulturförvaltningen.

Boken det handlar om är relativt ny, utgiven på eget förlag och inte faktagranskad ännu. Detta är bakgrunden till att boken inte köpts in, förklarar biblioteken.

Botkyrkas bibliotek står fast vid att inte ta in boken. Men om besökarna vill låna boken går den att beställa från andra bibliotek. 

Ekerö har däremot ändrat sig och kommer nu att köpa in boken.

– Det finns ett stort intreese för innehållet och vi vill visa att vi inte står för någon slags censur, säger Lennart Lundblad.