Giftiga leksaker lever vidare genom second hand

1:21 min

Second hand-butiker behöver ta ett större ansvar för att rensa bort giftiga plastleksaker. Det menar Göteborgs kommuns miljöförvaltning.

Gamla plastleksaker med höga halter av giftiga ämnen, får ett förlängt liv genom second hand-butiker.

Det har miljöförvaltningen i Göteborg konstaterat, som lät skicka 17 plastleksaker inköpta i second hand-butiker på analys. Resultatet; 11 av dem innehöll höga halter av giftiga så kallade ftalater.

De mjukgörande ftalaterna är hormonstörande och kan påverka fertiliteten. 2007 infördes därför hårdare regler för nytillverkade leksaker, som numera bara får innehålla mycket små mängder ftalater.

– Det är ju vanligt att barn stoppar leksaker i munnen, det är främst den exponeringen man är rädd för, säger miljöinspektör Karin Kruse på Göteborgs kommun. 

Göteborgs kommuns miljöförvaltning uppmanar nu second hand-butiker att slänga gamla plastleksaker. De butiker kommunen har kontaktat, har varit tacksamma över att bli uppmärksammade på problemet med giftiga leksaker, säger Karin Kruse.

– Sen vill de naturligtvis inte ha in leksakerna i första hand. Så det är bra att tänka på det när man ska skänka saker, att man inte ens lämnar in gamla plastleksaker.

En av de second hand-kedjor som nyligen börjat följa Göteborgs kommuns råd att slänga gamla plastleksaker är Emmaus Björkås. Cissi Josefsson, butikschef för deras butik i Borås, berättar att de har slängt alla leksaker som de misstänkt varit tillverkade innan 2007, när de nya gränsvärdena infördes.

– Vi har gjort en gardering och kastat lite mer, för att det inte ska bli fel.