Recepten på Per och Pernillas soppor som de gjorde i Maris Café

Per Malmqvist och Pernilla Hjortenskog gjorde tre soppor i veckans Maris Café, tomatsoppa, champinjon/svampsoppa samt grön ärtsoppa, och bjöd på recepten efteråt.

Tomatsoppa

  • Fräs två små finhackade lökar, samt två stora vitlöksklyftor i lite olja.
  • Häll på tre burkar krossade tomater. Är tomaterna vattniga kan du tillsätta två matskedar tomatpuré. 
  • Tillsätt buljong och kok på svag värma under lock i femton minuter.
  • Smaksätt eventuellt med lite rökt paprika eller oregano.
  • Späd med vatten om det behövs, Smaka av.
  • Lägg gärna till exempelvis bönor, potatis, majs, linser.... 

Champinjon-/svampsoppa

  • Finhacka och fräs i smör tre stycken vitlöksklyftor och en gul lök.
  • Tillsätt två matskedar tomatpuré och låt fräsa med.
  • Tillsätt 250 gram finhackad svamp som får fräsa med en stund.
  • Häll i fyra deciliter vatten och två buljongtärningar. Runda av med en deciliter grädde.
  • Låt puttra ihop i tio minuter.

Grön ärtsoppa

  • Hacka en gul lök och fräs i olja.
  • Tillsätt tre deciliter vatten och en buljongtärning.
  • Låt koka upp.
  • Tillsätt 300 gram ärtor. Vispa ihop. Droppa i lite citronsaft.
  • Servera med vispad pepparrots-creme fraiche (en deciliter creme fraiche och två matskedar pepparrot och en nypa salt.

Alla recept är för fyra personer.