Emma Andersson födde i bilen - hör hennes historia

4:50 min

Igår födde Emma Andersson från Sollefteå en dotter i bilen på väg till BB i Örnsköldsvik. Den första födseln i bil efter att BB i Sollefteå stängt. Nu berättar hon själv om upplevelsen.

Familjen var väl förberedd och trodde de skulle hinna fram i tid nu när BB i Sollefteå är stängt. Men så blev det inte. Krystvärkarna satte igång halvvägs mellan Sollefteå och Örnsköldsvik. Det är familjens andra barn, och mamman Emma Andersson är starkt berörd av händelsen.

– Vi var på väg mot Ö-vik och förlossningen och kände att det gick bra med värkarna tills vi kommit halvvägs och skogen började. Då började krystvärkarna och jag tänkte att det här går nog bra, berättar Emma Andersson. 

Men sedan gick vattnet och Emmas sambo Jim Bylund ringer förlossningen från bilen som skickar en ambulans med en barnmorska att möta dem på vägen. Familjen fortsatte att köra samtidigt som krystvärkarna kom allt tätare.

Jag försökte hålla igen för jag ville inte föda i bilen.

– Krystvärkarna kom gång på gång och jag försökte som hålla igen, för jag ville inte föda i bilen. Jag kände mig trygg, eftersom de var på väg. Tänkte att de kommer nog att hinna, berättar Emma Andersson. 

– Så hör jag i telefon att de är två mil ifrån. Det kändes som 30 mil för mig. Sen gick det inte längre. Jag kände att huvudet var på väg ut, så vi fick stanna på en rastplats. 

Stannade på rastplats

Pappa Jim blev tvungen att lämna bilen och be en lastbil flytta på sig som strax efter familjen kör in på rastplatsen och blockerar för ambulansen. 

– Sedan fick jag tillåtelse av barnmorskan på telefon att krysta och då föddes flickan på några sekunder.

Flickan föddes på några sekunder. 

– Jag i panik tror inte då att hon andas och vet inte vart jag ska ta vägen. Men då var ambulansen där på några minuter och fick över mig på britsen. Väl där inne så kände jag mig till sist trygg.

 Jim - du var med hela tiden. Hur kändes det för dig?

– Man hann inte tänka så mycket. Det var bara att förbereda sig på vad som skulle komma. Jag förstod ganska tidigt att vi kanske skulle behöva föda i bilen.

Hur förbereder man sig?

– Ja, det är svårt att säga. Det var bara att sansa sig och invänta, berättar pappan Jim Bylund. 

Nu när du tänker på det - hur känns det idag Emma?

– Väldigt känslosamt.