Konsumentverket varnar för snabbmatsleksaker

1:15 min

Många föräldrar ger leksaker i barnmenyer till sina barn under tre år i tron att de är säkra för dem. Men så är det inte.

Nästan alla snabbmatskedjor lockar med leksaker i sina barnmenyer. I en marknadskontroll har Konsumentverket gjort en enkätundersökning med föräldrar. Det visade sig att 76 procent av de svarande med barn under tre år hade köpt en barnmeny med leksak till sina småttingar, trots att de inte är testade för dem.

– Man förutsätter att de är säkra för barn i alla åldrar. Och därför vill vi nu säga till föräldrar att titta på leksakerna, säger Lena Bergman Bokvist, utredare på Konsumentverket.

Efter kontrollen har snabbmatskedjorna rekommenderats att ge föräldrar information vid köpet, samt att erbjuda alternativa leksaker för barn under tre år.

Att det går en magisk gräns i lagstiftningen vid just den åldern beror på att barn under tre år tenderar att stoppa saker i munnen. Om leksaken består av smådelar som kan lossna riskerar barnet att sätta i halsen och kvävas.

I marknadskontrollen skickades också totalt 17 leksaker på provning, utan att några allvarliga brister upptäcktes. Förpackningarna var också korrekt varningsmärkta med den "en ledsen bebis" i en röd cirkel.

– Har företaget varnat så är det förälderns ansvar, påpekar Lena Bergman Bokvist.