Tung bortaseger för Leksand borta mot Frölunda i SHL

2:53 min

William Wikland har åkt skytteltrafik mellan SHL och allsvenskan den här säsongen. Kanske får han stanna lite längre i Leksand den här gången.
19-åringen blev tvåmålsskytt när Leksand bortaslog Frölunda med hela 5-1.

Leksand har hamnat i ett bekymmersamt tabelläge och fick dessutom ett par skadesmällar mot Skellefteå senast.

Men det fanns förstärkning att ta till i hockeyallsvenskan. William Wikman har blivit skickad till Västerås ett par gånger, men blev hemkallad i en uppenbar formtopp.

Wikman kom fri redan efter åtta minuter och snärtade med handleden upp pucken i ena krysset bakom Johan Gustafsson i Frölundamålet.

Wikman, som fick samtalet från Leksand i torsdags förmiddag, fick också sista ordet mot Frölunda med sitt 5-1-mål i slutet av matchen.

Dessutom var 19-åringen inblandad även i 2-0-målet, genom att skymma framför mål när Patrik Norén först skottfintade och sedan placerade in pucken mellan benskydden på Gustafsson.

Leksand spelade med självförtroende, utan märkbara tecken på den extrema poängnöden i botten av SHL-tabellen.

– Vi har bra tålamod i vårt spel. Frölunda är bra, de är bra över 60 minuter. Men vi har en bra målvakt som spelar bra tillsammans med det försvarsspel vi har, säger Leksands tränare Per-Erik "Perra" Johnsson, och fortsätter:

– Vi ser till att han ser pucken när Frölunda skjuter. Sedan får vi kontringar och nyper fast pucken i Frölundas zon. Sen får vi några mål i rätt tillfällen när vi har press mot oss.

Frölunda, som inte övertygat den senaste tiden, slet för en reducering inför hemmapubliken i Frölundaborg och satte stundtals också väldigt hård press på Leksand. Men avsluten var inte bra nog för att överlista Atte Engren, som gjorde en jättematch i Leksandsmålet.

Och när han till slut fick släppa ett skott från Jacob Larsson förbi sig - då hade Eric Castonguay och Janos Hari redan hunnit göra ytterligare två Leksandsmål.

Segern innebär att Leksand gick om Rögle i tabellen och nu har bara sju poäng till Örebro ovanför kvalstrecket. Samtidigt tappade Frölunda andraplatsen i tabellen till HV71.