Åter spänt läge i Bosnien-Hercegovina

2:00 min

25 år efter att kriget bröt ut kommer starka reaktioner från serbisk sida på beslutet från landets bosnienmuslimska president att åter pröva om Serbien gjorde sig skyldigt till folkmord i Srebrenica sommaren 1995.

Bosnisk tv rapporterar från Serbiens huvudstad Belgrad där ett extrainkallat möte hölls i veckan mellan Serbiens president, premiärminister och Bosnien-Hercegovinas bosnienserbiska ledare. Uttalandena efter mötet var mycket bistra.

– Det här innebär slutet för försoningsprocessen i Bosnien, sade Milorad Dodik, president för den Bosnienserbiska republiken, den del av Bosnien-Hercegovina där serberna är i majoritet.

– Nu har vi nått den lägsta nivån där det handlar om att bevara freden och stabiliteten, sade Serbiens premiärminister Aleksandar Vucic.

För tio år sedan kom Internationella domstolen i Haag fram till att ett folkmord begicks när över 7 000 bosnienmuslimska män och pojkar mördades i och omkring Srebrenica i östra Bosnien Hercegovina 1995. Däremot, menade domstolen, fanns det inga bevis för att Serbien som land låg bakom folkmordet, även om man enligt domstolen gjorde för lite för att hindra det som hände.

Det beslutet överklagades i veckan av den bosnienmuslimska ledningen i Bosnien-Hercegovina som efter kriget styrs genom en mycket komplicerad modell där bland annat presidentposten delas mellan landets tre stora folkgrupper - de bosniska muslimerna, bosnienserberna och bosnienkroaterna.

Men eftersom det här är ett ensidigt initiativ från den bosnienmuslimska presidenten strider det mot landets konstitution, menar kritikerna.

Också flera utländska ambassadörer i Bosnien-Hercegovina, däribland både den amerikanska och den ryska, gick tidigare i veckan ut med ett gemensamt uttalande där de avrådde från den här sortens ensidiga initiativ.

Det här spär nu ytterligare på ett redan spänt politiskt läge i landet. Bland annat har sedan tidigare den bosnienserbiske ledaren Milorad Dodik sagt att han tänker utlysa en folkomröstning om självständighet för landets serber.