Bildt till Trump: Kom hit och se själv!

Sveriges förre statsminister Carl Bildt går till angrepp mot Donald Trump och hans sätt att framställa Sverige som ett land som misslyckats med sin migrationspolitik, i en debattartikel i Washington Post.

"Jag misstänker att hans faktiska kunskap i ämnet är extremt begränsad", skriver Bildt.

Trots att USA:s president Donald Trump fått mycket kritik för det omdiskuterade tal som han höll i Florida, håller han fast vid bilden av Sverige som ett problemfyllt land på grund av det stora antalet invandrare som kommit till landet - en bild som Carl Bildt inte delar.

"Jag beklagar att president Trump förtalar vårt land i sina försök att hitta anledningar till att göra det han vill göra för att stänga USA", skriver Bildt i debattartikeln under rubriken "Sanningen om invandrare i Sverige".

Det hela började med att Donald Trump under ett tal i Florida påstod att en allvarlig händelse hade hänt i Sverige. Efter ifrågasättanden förtydligade han att han syftade på ett tv-inslag - som visat sig innehålla en rad felaktiga uppgifter om asylinvandringen till Sverige och påstådda konsekvenser av den.

"Om det inte var för det att det skulle väcka en sådan uppståndelse så skulle jag be honom att skippa en av sina golfhelger och komma hit och se med egna ögon", skriver Bildt.

Enligt Bildt skulle Trump inte komma till paradiset utan han medger att Sverige likt alla andra länder har sina utmaningar. Men han skriver att han är väldigt stolt över Sverige och att "Trump skulle få se ett av samtidens mer levande och uppfinningsrika små länder".

Bildt jämför dagens invandring och när Sverige tog emot människor som flydde kriget på Balkan under 1990-talet, när Bildt var statsminister.

"Det visade sig gagna vårt samhälle och är en del av Sveriges framgångssaga", skriver han.