En allvarligt skadad efter brand på Restad gård

3:06 min

Det har brunnit på asylboendet Restad gård i Vänersborg i natt. En person är allvarligt skadad efter att ha hoppat ut genom fönstret från tredje våningen.

Larmet kom in till räddningstjänsten cirka klockan 04.15.

– Vi fick in det som ett automatiskt brandlarm, när vi kommer dit är det en brand på våningsplan tre i hus tre, säger Peter Gustafsson, inre befäl på räddningstjänstförbundet norra Älvsborg.

– Det var konstigt och skrämmande. När jag öppnad dörren till mitt rum såg jag mycket rök och då evakuerade vi direkt, säger James Abedrabbo

Det var kraftig rökutveckling på platsen när räddningstjänstens styrka kom fram. Brandmän från tre stationer, Trollhättan, Vänersborg och Vargön, arbetade sedan med branden på tredje våningen i hus tre på Restad gård.

– Det var rök över hela området, det vällde ut, säger räddningstjänsten yttre befäl Fredrik Malte.

James Abedrabbo från Palestina vaknade av brandlarmet och blev rejält rädd när han insåg att det brann på riktigt.

– Det var konstigt och skrämmande. När jag öppnade dörren till mitt rum såg jag mycket rök och då evakuerade vi direkt, säger han.

Flera personer har skadats, tre personer har förts till sjukhus.

– Ett tiotal har fått rök i sig, och två har skadat sig när de hoppat ut genom fönstren, säger Fredrik Malte.

Enligt Niklas Claesson, kommunikationschef för NU-sjukvården, har tre personer kommit in till akuten på Näl efter branden.

– En är allvarligt skadad, och två har lindrigare rökskador, och alla tre vårdas på sjukhuset, säger han.

Branden ska ha startat i ett allmänt utrymme på tredje våningen, men brandorsaken är oklar. Polisen ska undersöka vad som kan ha startat branden och de har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

– Huset måste vädras ut och teknisk undersökning kan därför tidigast göras i morgon måndag, säger polisens presstalesperson Tommy Nyman.

Det bodde omkring 150 personer i huset och Migrationsverket har öppnat upp en gymnastiksal som de kan vara i. De har fått mat och blivit omhändertagna av kommunens POSOM-grupp. Migrationsverket har under förmiddagen ordnat fram nya sängplatser till de som inte kan återvända till sina rum.

– De kommer få bo på ett vandrarhem i Vargön där Migrationsverket tidigare hyrt rum, säger Jonathan Kvist, enhetschef för Migrationsverket.

James Abedrabbo, som bodde på tredje våningen, har bett om att få hämta kläder och andra tillhörigheter, men fått svaret att ingen får gå tillbaka innan polisen är klar med sin undersökning.