Sverige halkar efter utbyggnaden av bredband

2:00 min

En av Sveriges främsta it-experter Patrik Fältström hävdar att Sverige har halkat efter andra länder när det gäller utbyggnaden av 5G. Anledningen är att regeringen stoppat utbyggnaden i det så kallade 700-megahertzbandet.

– Vi var först med frigöra 700-bandet, men den här förseningen och det här skyttegravskriget har lett till att vi nu ligger bland de sista länderna i världen. Det gör att vi framförallt inte har någon möjlighet att välja en egen lösning. Utan vi måste välja en lösning som matchar med vad andra länder gjort och istället för att vara ledare så måste Sverige följa, säger it-experten Patrik Fältström.

5G-utbyggnaden fördröjs nu med flera år och skadar Sveriges teknikutveckling enligt Patrik Fältström. Han är en central gestalt i hela utvecklingen av internet i Sverige och har varit rådgivare åt flera svenska regeringar och i Ingenjörsvetenskapsakademien har han lett en granskning av stoppet i utbyggnaden av mobilt bredband. Internationellt finns överenskommelser som pekar ut 700-megahertz-bandet för mobilt bredband till 2020.

Sverige låg flera år före och från första april var det meningen att utbyggnaden av mobilt bredband, med bland annat större täckning i glesbygd, skulle ha satt igång. Men i slutet på oktober stoppade regeringen planerna på en auktion för mobiloperatörerna bland annat med stöd av innehållet i den utredning som inom kort presenteras.

Där föreslås bland annat att blåljusmyndigheter och försvaret ska bygga ett eget mobilt bredband i 700-megahertzbandet som ska drivas av staten. Patrik Fältström säger att det är ett föråldrat resonemang som förs i utredningen. Säkerhet och tillförlitlighet skapades så tidigare, men det moderna sättet att bygga är att utnyttja alla nätägares utrustning. 

– Den bästa lösningen är att man skapar en virtuell operatör som ledar ut sim-kort och så köper den virtuella operatören plats i alla nätägarens nät. Precis på samma sätt som Telia hyrde in sig Tele2:s 3G-nät, så skulle den här speciella virtuella operatören kunna finnas i alla nät i Sverige, säger Patrik Fältström.