Lasermärkning ska få bukt med plastavfallet

2:03 min

Snart kan åtminstone en del av all plast som följer med hem från grönsaksdisken i butiken vara historia. Nu testar en av de största matkedjorna nya metoder att få ner det onödiga plastavfallet.

Den nya tekniken innebär att frukterna märks med laser direkt på skalet så att namn, ursprungsland och annat syns utan några onödiga klisterlappar och plastförpackningar - till skillnad från hur det ofta är i dag med de ekologiska varorna.

– Plastförpackningar kan ha en poäng om de skyddar frukt och grönt från att ruttna. Men om det bara är för att skilja ut de ekologiska varorna så är det förstås väldigt onödigt, säger Svenska Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Lasermärkning är godkänt i Europa sedan 2013. Bland annat brittiska Marks & Spencer använder samma teknik på kokosnötter och har också testat med citrusfrukter, men där var skalen för känsliga. Även franska Carrefour använder lasermärkning av vattenmelon.

Men det svenska försöket med ekologiska avocados och sötpotatis är det största hittills, enligt The Guardian. Ica, som står bakom det hela, räknar med att tekniken kan spara över 200 kilometer plastfilm varje år bara på avocadomärkningen.

– Jag tror att det kan bli jättebra för miljön att slippa alla de här klisterlapparna som vi sätter på, säger Pernilla Sjödal, som handlar mat i en av de butiker där de lasermärkta sötpotatisarna finns.

Tänker du på miljöaspekten när du handlar?

– Ja absolut.

Svenska Naturskyddsföreningen välkomnar initiativ som det här, men menar att det är viktigt att investeringskostnaderna för ekologiska metoder och produkter fördelas.

– Det viktiga är att kostnaderna inte bara bärs av de ekologiska produkterna så att de blir dyrare och konsumenterna drar sig för att köpa dem av den anledningen, säger Johanna Sandahl, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen.