Moskva minns mördade Nemtsov

2:25 min

Dag och natt vaktas mordplatsen i Moskva där den kände oppositionspolitikern Boris Nemtsov sköts ihjäl för exakt två år sedan. Sedan mordet tillåts inte några manifestationer på bron och regelbundet tas blommor, fotografier och minnestexter till Nemtsov bort från bron. Men det kommer ständigt nya trots att det gått två år.

– Varje dag städas bron och jag tycker det är bra, tänk om alla broar skulle städas så i Moskva vad rent och fint det vore, säger Grigorij Savsonov och ser pillemarisk ut bak sitt stora gråa skägg.

Den pensionerade elektrikern är en av vaktarna på en bro, som för alltid kommer ha en plats i rysk historia. Två dagar i veckan finns han på plats.

Det som "städas bort" av städpatrullerna ( från "Gormost" Moskvas kommunala städare för broar,) är inte primärt skräp, utan specifikt det som minner om vad som hände på ,Bolsjoj Moskvoretskijbron, Stora Moskvaflodsbron, för exakt två år sen idag.

Bron vid Kremls röda murar där Boris Nemtsovs liv ändades i en stor pöl av blod. Skjuten i ryggen när han vandrade över bron med sin flickvän efter ett sent restaurangbesök på en italiensk restaurang på Röda Torget.

Förgäves har Nemtsovs familj, vänner och anhängare försökt få bron omdöpt till Nemtsovbron. De har redan skyltarna klara, de brukar stå på bron bland högar av blommor, ljus, ryska fanor och fotografier.

– Allt: blommor, ljus, ikoner och porträtt av Nemtsov tar de bort när de kommer på natten, fortsätter Grigorij. Fascisterna är värst, de går våldsamt fram, slår alla som vaktar här, även kvinnor, säger han. Men oftast är det städpatruller eller polisen som kommer på natten.

När minnesmarschen för den mördade oppositionspolitikern Boris Nemtsov hölls igår blev det nej till att gå till själva bron. Det har bara skett en gång direkt efter mordet och då kom tiotusentals ryssar ut för att hedra den mördade. Men både årets och förra årets minnesmarscher fick nej till att gå till mordplatsen.

Inatt rensades alla nya blommor bort från bron, sedan människor gått dit ändå och lagt bblommor efter minnesmarschen.

Fem tjetjenska män är gripna som misstänkta för mordet. De greps i mars 2015, men bara en av dem har erkänt Zaur Dadajev, med nära band till Ramzan Kadyrov, hårdför ledare för delrepubliken Tjetjenien.

Men familjen Nemtsov är skeptiska till rättsaken och tror inte att beställaren någonsin kommer avslöjas. Dottern till Boris Nemtsov, Channa Nemtsova, har lämnat Ryssland av säkerhetsskäl och jobbar nu för fonden som skapats i faderns namn.

Hon sa nyligen i EU parlamentet att hon inte tror att mordet kommer få någon lösning på många år och hon vädjade om stöd från EU för att trycka på regimen i Kreml i frågan.