Regeringen vill ha Tesla till Sverige

2:16 min

Näringsminister Mikael Damberg bekräftar nu för P4 Väst att det pågår ett arbete för att försöka få den amerikanska elbilstillverkaren till Sverige.

– Business Sweden har redan haft kontakt med Tesla och man kommer fortsätta att ha kontakt med Tesla, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Socialdemokraterna, till P4 Väst.

Organisationen Business Sweden, ägs av staten och näringslivet, och jobbar bland annat för att få utländska bolag att investera i Sverige.

– Jag vet att man har skickat brev till Tesla och markerat att det finns intresse i Sverige. Det kommer nog att hända mer saker på det här området framöver, säger Damberg.

Den amerikanska biltillverkaren vill bygga elbilar och batterier i Europa och planerar då att bygga en egen fabrik i Europa.

P4 Väst kunde förra veckan avslöja att en grupp med svenska intressenter försöker få företaget till Sverige.

Flera källor uppger att bilfabriken i Trollhättan då har nämnts som ett alternativ för biltillverkningen. Nevs äger fabriken, men den skulle också kunna bygga Teslas bilar.

Samtidigt är det flera europeiska länder, däribland Finland, som försöker få Tesla att bygga sin batteri- och bilfabrik där, eftersom det skulle kunna ge tusentals nya jobb. Så konkurrensen är stenhård.

Nu skriver alltså också Sverige upp sig på den listan av intressenter, bekräftar Mikael Damberg.

– Det är en prioritet att få hit fler investeringar till Sverige. Särskilt batterifrågan har pekats ut som en viktig del av det som Business Sweden jobbar med, säger Damberg.

Efter P4 Västs rapportering krävde Centerpartiet att regeringen skulle agera för att försöka locka hit den amerikanska elbilstillverkaren och näringsminister Mikael Damberg säger att han kan vara villig att göra mer framöver för att få hit företaget.

– Om Tesla går vidare och har konkreta planer på fabriker så är det mycket möjligt att även vi i regeringen kommer in och hjälper till, säger han.

– Men man ska veta det att Tesla just nu i första hand satsar på den amerikanska marknaden, men i nästa steg tittar man också på Europa. Och då är naturligtvis Sverige ett väldigt intressant land och vi kommer att se vad vi kan göra för att dra hit dem till Sverige.

Näringsministern tycker inte att det är defensivt att vänta med att agera.

– Jag tror inte alls att det är defensivt. Man ska vara smart i de här fallen. Man ska veta när man ska göra saker och ting så att man vinner investerarna, säger han.

Mikael Damberg poängterar också att han hoppas på flera andra investeringar inom batteritillverkning i Sverige, förutom Tesla.

– Business Sweden tittar också på andra aktörer som jobbar med batterifabriker. För det viktigaste är ju att den här kapacitet och investeringarna kommer till Sverige, säger Mikael Damberg.