Färsk semla – med palmolja

1:28 min

Flera konditorier i Jönköping använder palmolja istället för smör i sina semlor.

P4 Jönköping har ringt elva konditorier i Jönköpings kommun och sju av dem uppger att de använder margarin med palmolja i sitt semlebröd.  

Palmoljan gör att semlan håller längre, och är också billigare än smör.

Dessutom uppger flera konditorier att palmoljan är bättre med hänsyn till mjölkallergiker.

– Det är en produkt som gör att vetedegen blir mjukare. De flesta bakar ju med vegetabiliskt margarin, säger konditoriansvarig Susanne Jahrl, konditoriansvarig på Napoleon i Jönköping som bakar med margarin som innehåller en liten tillsats av palmolja som alternativ till smör.

Palmolja är omdiskuterat eftersom den bidragit till att stora arealer av regnsskog skövlats i Indonesien och Malaysia vilket har bidragit till att flera djurarter har drabbats. 

Idag finns det certifierad palmolja, Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som tagits fram bland annat av Världsnaturfonden för att främja hållbar produktion av palmolja och öka spårbarheten av hur palmoljan planterats. Margareta Renström på Världsnaturfonden säger till P4 Jönköping att certifieringen inte är perfekt men att den är ett bra val eftersom den förbättrar villkoren för produktionen.

Merparten av de konditorierna vi pratat med säger att deras palmolja är miljöcertifierad enligt RSPO.

Naturskyddsorganisationen Greenpeace tar steget längre och säger att RSPO-certifieringen är svag och inte ger någon garanti för att regnskogen skyddas. Därför är det bäst att undvika palmolja när det går, anser Greenpeace.

– Vi älskar våra semlor och det är klart vi vill ha semlor med bra kvalité så därför borde man som ett litet konditori kunna överväga andra alternativ, säger Erika Bjureby på Greenpeace.

Susanne Jarl säger att palmoljan som finns i konditori Napoleons semlor är certifierad.

Men hon säger att bageriet ska ta en diskussion med leverantören om andra alternativ till palmolja.

– Jag tycker inte om det, säger hon.