Tysk journalist häktad i Turkiet

1:30 min

En tysk journalist vid tidningen Die Welt häktades igår kväll i Istanbul. Han anklagas bland annat för att ha spridit propaganda för en terrororganisation.

Turkietkorrespondenten Deniz Yücel greps redan för två veckor sedan, när han självmant anmälde sig hos polisen efter uppgifter om att han var efterlyst. Misstankarna som riktas mot honom gäller spridning av terrorpropaganda och uppvigling.

Enligt hans arbetsgivare, tidningen Die Welt, har Yücel, liksom andra journalister, rapporterat om avslöjanden som läckt ut efter att energiministerns e-postkonto hackats. Energiministern är också svärson till Turkiets president Erdogan.

Igår kväll beslutade en domare i Istanbul om häktning av Yücel. I Turkiet kan det vara i upp till fem år. Det är en oproportionerligt hård åtgärd, förklarade förbundskansler Merkel och utrikesminister Sigmar Gabriel manade till respekt för pressfriheten och hoppades att Yücel så snart som möjligt ska släppas fri.

Mer än 100 journalister har gripits efter kuppförsöket i Turkiet i somras. Die Welt-korrespondenten är den förste tyske journalisten som drabbas. Det bidrar också till att ytterligare försämra de redan anspända relationerna mellan Tyskland och Turkiet.

På senare tid har de belastats av en intensiv debatt om Erdogans eventuella valmöte bland turkar i Tyskland inför folkomröstningen om en ny turkisk författning, som skulle ge presidenten betydligt större maktbefogenheter.