Malmö

Övervakningsbilder kan lösa brott – men få förövare identifieras

4:39 min

Hundratals förövare går fria i Malmö, trots att polisen har bevis mot dem.

Trots att förövarna är fullt identifierbara på bild, förblir de okända för utredarna. Nu väcks röster om att ta mer hjälp av allmänheten i jakten på de skyldiga.

Man har blivit mer medveten om risker, innan har det känts så avlägset.

De tre rånarna var aggressiva när de slog till mot butiken på Amiralsgatan för drygt två veckor sedan. De hotade butiksföreståndare Kim Nilssons femårige son med kniv och gick även på en av butikens kunder.

– Redan i dörren skrek de Det här är ett rån sedan stormade de in på kontoret och ställde sig över min son och hotade att skada honom om de inte fick pengar och alla nycklar, berättar Kim Nilsson.

När rånaren vänder sig bort springer hon ut genom en bakdörr och sonen gömmer sig under ett skrivbord. Rånet var över på ett par minuter.

Få blir identifierade

Just detta rån gav inte några avgörande bilder från butikens övervakningskameror, men varje år samlar polisen in hundratals sådana bilder, bilder utifrån vilka utredarna ser det som fullt möjligt att identifiera gärningsmannen.

Enligt siffror som P4 Malmöhus fått fram publiceras varje år runt 500 bilder på misstänkta förövare på polisens intranät, men få av dem blir identifierade.

– Vi klarar ut 5-10 procent av de bilderna som visas på intranätet, säger Anders Lindell, polisinspektör och en av två som jobbar heltid med bildhantering på Malmöpolisen. 

Hade vi lagt ut dem publikt hade vi haft en mycket större uppklarning.

Att publicera bilder av förövare på internet prövades metoden, med blandad framgång 2009, trots det ser polismästare Stefan Sintéus positivt på förslaget.

– Det var många som hörde av sig och det gjordes till och med någon anmälan till Justitieombudsmannen, där man ifrågasatte om vi verkligen kunde lägga ut bilder på personer som inte var dömda, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Kan bli aktuellt igen

Det fanns inte så stort intresse för att lägga ut bilder på förövare som fastnat på övervakningskameror på nätet då men Stefan Sintéus tror att det kan ha ändrats.

– Det är många år sedan och med tanke på det våldet som är nu är det nog inte så dumt att ta upp frågan igen.