Så kortar man köerna i Arvidsjaur vid psykisk ohälsa

1:48 min

I Arvidsjaur har man ändrat vårdkedjan för patienter med psykisk ohälsa. Nu får patienten komma till kuratorn på en gång för att korta köerna till läkare.

Arvidsjaur är centralort i Arvidsjaurs kommun i Norrbottens län och i kommunen bor cirka 6 400 personer. Även i Arvidsjaur hade man långa köer för patienter som sökte hjälp för psykisk ohälsa på landstingets hälsocentral.

Så här var det tidigare:

Patienterna väntade först på en läkartid. När de sedan fick träffa läkaren så blev det kanske mediciner och sjukskrivning. När det inte hjälpte så blev det återbesök och en ny väntan på att få träffa en kurator och så gick månad efter månad utan att patienten tyckte att det hände något. 

Så här är det nu:

Med hjälp av projektpengar har man sedan augusti vänt på steken så att de som ringer in snabbt nu får komma in och träffa kuratorn. Inte mer än en till två veckor ska det ta, säger kurator Erika Bengs. Och bara det har gjort att många känner sig bättre. 

– Bara att få prata lite grann och höra att det inte är så onormalt, man mår ofta bättre bara av det. Och även om jag säger att det nu kan dröja tills de får komma tillbaka så är de nöjda att det iallafall har påbörjats, säger kurator Erika Bengs.

Under det första samtalet gör Erika Bengs bedömningen om patienten behöver träffa kurator, få KBT-behandling eller om det kanske är läkaren som man behöver träffa. 

Bara att få prata lite grann och höra att det inte är så onormalt - man mår ofta bättre bara av det.

Men hon ger hon även råd och tips om egenvård, om sömn, mat och annat och flera av patienterna har senare när de kommer tillbaka för behandling sagt att de inte längre behöver vård.

Köerna för att komma till behandling är fortfarande långa men många mår bättre bara av den första snabba kontakten.

Målet med projektet är också att korta köerna till läkare och minska medicinutskrivningen.