Det uppkopplade flickrummet

5:11 min

Den Malmöbaserade scenkonstgruppen Potato Potatos nya uppsättning "I'm Her(e)" handlar om Youtubern Ara – och om flickrummet som är uppkopplat mot hela världen.

Ara har 1 miljard följare på sin Youtubekanal. Hon har läst Virginia Woolf, eller i alla fall fem sidor, om vikten av att ha ett eget rum där man kan göra vad man vill. I hennes rum finns en ljusslinga, ett sminkbord, en dator och ett mobilkamerastativ. Det här är det nya flickrummet i teatergruppen Potato Potatos version.

Regissören Linda Forsell säger att många tjejer idag använder sig av den feministiska metaforen som flickrummet har blivit.

– Ofta pratar vi om flickrummet som antingen ett rosa ghetto eller ett normativt fängelse. Men jag tror lika mycket att det är en utopisk frizon för många människor att vara i, säger Linda Forsell.

Maria Grudemo el Hayek som spelar Ara säger att hon inte hade så mycket koll på vad som försiggick i de digitala flickrummen förrän hon tog sig an rollen.

– Man ser killarnas aktivitet mer tycker jag, det uppmärksammas på ett annat sätt. Och det är väl egentligen positivt för då kan tjejerna hålla på och vara trygga i sina egna rum, som de skapar. Men också lite tråkigt, för vi vet inte vad de gör, säger Maria Grudemo El Hayek.

– Framför allt har jag fått syn på att det pågår jättemånga djupa allvarliga peppande samtal som är så långt från ytlighet som man bara kan komma.

Potato Potato har under flera år arbetat med flickighet och femininitet i projektet "I den bästa av tjejvärldar". Det har hittills  resulterat i fyra föreställningar och en radioteaterpjäs och i ett samarbete med flickforskare vid Umeå universitet.

När den här föreställningen har visats för en referenspublik, är det många som har undrat varför Ara har stängt in sig i sitt rum, och tillskrivit henne olika problem, berättar Linda Forsell.

– För vi ser ju ofta på flickan som ett problem. Har hon ångest, hon kanske är mobbad, har hon anorexi, vad har hänt? Men det är ingenting som vi visar i föreställningen eller ens påstår. Ara utmanar de här föreställningarna.