Preliminärt beslut: Marine Le Pen kan åtalas

1:12 min

EU-parlamentet har preliminärt beslutat att lyfta den franska presidentkandidaten Marine Le Pens åtalsimmunitet. Ärendet gäller de våldsamma bilder på Islamiska statens halshuggningar som hon la ut på Twitter under 2015. Det innebär att hon kan åtalas i en nationell domstol.

Arton ledamöter i EU:s juridiska utskott röstade för och tre emot, vilket talar för att också EU-parlamentet kommer att rösta för att lyfta immuniteten i denna fråga på torsdag.

Det handlar om bilder på Islamiska statens halshuggningar som Marine Le Pen la ut på Twitter 2015. EU:s beslut innebär att hon kommer att kunna åtalas och dömas i fransk domstol, där det finns böter och fängelse i straffskalan för uppvigling och att sprida våldsamma bilder. En preliminär förundersökning öppnades redan 2015.

Inför det franska presidentvalet jagas Marine Le Pen av den franska rättvisan. Dels angående de assistenter som har fått löner från EU, men som misstänks istället ha jobbat för partiet i Paris. Dels pågår en undersökning om misstänkt bedrägeri av en av hennes närmaste medarbetare angående finansieringen av partiets tidigare valkampanjer.

Marine Le Pen har problem med att finansiera sina kampanjer, eftersom inga banker vill låna ut pengar. Hennes parti misstänks under flera år ha missbrukat EU-systemet ekonomiskt, vilket även gäller flera andra högerextrema partier i EU-parlamentet, enligt en genomgång i den franska tidningen Le Monde.