Första hbtq-paren vigs i Finland

2:12 min

I dag vigs de första samkönade paren i Finland då landets nya könsneutrala äktenskapslag träder i kraft. Lagen klubbades av Finlands riksdag för drygt två år sedan och det blir nu fritt fram för borgerliga vigslar av samkönade par.

– Ja, jag har fjärilar i magen. Jag sa precis innan att jag inte kan stå still alls, säger Hannu Virtanen.

Hannu och hans blivande man Raul Medina träffades på Instagram för ett år sedan. Raul lajkade Hannus bilder, de började prata och nu ett år senare har Raul flyttat från Mexiko till Finland. Senare i dag ska de gifta sig i Helsingfors under en gemensam vigselceremoni med flera par.

Något paret ser fram emot med äktenskapet är att vara en inspiration för unga hbtq-personer som har det svårt. De har en blogg tillsammans med 40 000 läsare varav många är unga och ser upp till dem, berättar de.

Det är två och ett halvt år sedan den könsneutrala äktenskapslagen klubbades igenom av Finlands riksdag efter år av debatt, motstånd och olika förslag som förkastats.

De samkönade par som från och med i dag kan gifta sig i Finland får när de vigts enligt lag också adoptera barn tillsammans.

Men de som vill gifta sig i kyrkan kommer att få vänta. I Finlands evangelisk-lutherska kyrka rasar en strid om hur man ska förhålla sig till den nya äktenskapslagen.

Inget formellt beslut har fattats, annat än att kyrkan officiellt ska fortsätta följa sina gamla regler och behandla äktenskapet som något enbart för en man och en kvinna.

Det finns redan ett antal präster runtom i landet, både fristående och knutna till församlingar, som lovat att trotsa biskoparna och börja viga samkönade par eftersom lagen ger dem möjlighet till det.

En av dem är prästen och psykoterapeuten Toni Fagerholm som sedan några veckor förmedlar kontakt mellan präster och par via sajten Sateenkaripapit, Regnbågsprästerna.

– För mig är det här en människorättsfråga vi inte kan ducka för. Präster måste kunna viga också samkönade par. Men jag kan också tänka mig en lösning där den som inte vill göra det på grund av sin trosuppfattning har rätt att avstå, säger Toni Fagerholm.