François Fillon fortsätter som presidentkandidat

5:34 min

François Fillon, de konservativas presidentkandidat i Frankrike, har blivit kallad till förhör av undersökningsdomare, rapporterar franska medier.

François Fillon kommer att fortsätta sin presidentvalskampanj, säger han på en presskonferensen.

François Fillon bekräftar att han kommer att bli förhörd den 15 mars angående anklagelserna om att han använt skattepengar för att avlöna sin fru för ett arbete i parlamentet som det hävdats att hon inte har utfört. Även hans fru Penelope har fått en kallelse. Förhören kan leda till att en förundersökning om brott inleds mot dem.

Fillon har förnekat brott och säger att hans fru betalades hundratusentals euro för äkta arbete som hans assistent, även om han medgett att det var dåligt omdöme att ge en familjemedlem ett jobb.

Fillon anser att det är en förtalskampanj som pågår mot honom, men kan inte säga vem som skulle stå bakom en sådan. Fillon upprepar att hans familj hjälpt honom under hans politiska karriär.

– Jag ger inte upp, jag drar mig inte tillbaka. Jag kommer att kämpa till slutet, säger François Fillon.

Den 62-åriga högerkandidaten är rejält ilsken över hur hela rättsprocessen har gått till och kallar den till och med för ett försök till "politiskt mord". Men han tänker ändå inställa sig till förhöret i mitten av mars.

– Jag tror på våra institutioner. Jag tror på rättvisan. Jag kommer att berätta min sanning - som också är den enda sanningen, säger Fillon.

Några frågor till Fillon blev det inte i Paris. Efter sitt uttalande lämnade han scenen.

I morse sköt François Fillon plötsligt upp ett planerat besök på en lantbruksmässa, vilket fick spekulationer om anledningen att ta fart. Den årliga jordbruksmässan är ett måste för franska presidentkandidater, ett mått på hur viktiga landsortsrösterna är.

Enligt källor nära hans parti, Republikanerna, har han bett att få träffa ledande partiföreträdare, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Konservative Fillon var favorit i opinionsmätningarna inför vårens presidentval fram till avslöjandet i tidningen Le Canard Enchaîné om att han har avlönat anhöriga.

Fillon står nu inför en fullskalig utredning i det som har kommit att kallas "Penelopegate", efter hans fru Penelope. En undersökningsdomare har kallats in för att gå vidare med utredningen.

Presidentvalet äger rum den 23 april. Om ingen kandidat får över 50 procent av rösterna blir det en andra valomgång 7 maj.