Regeringen beslutar om ensamkommande i gymnasiet

2:23 min

I dag har regeringen fattat beslut om ett lagförslag som ska stoppa utvisningen av ensamkommande som går gymnasiet. "Det här är en grupp som vi har all anledning att ge den här chansen", säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

– Jag tycker att det är ett helt nödvändigt förslag. Gör vi inte det här får de 13 månader på sig och sedan finns en risk för en väldigt otrygg tillvaro. Här kommer de att få mycket större möjligheter att känna trygghet och dessutom tror jag att vi i Sverige på sikt kommer att kunna tjäna på att ge dem den här chansen, säger Morgan Johansson.

Det här handlar om alla från 17 år med ett tillfälligt uppehållstillstånd, ofta ensamkommande som riskerar utvisning när de fyller 18 år eller ungdomar som redan har ett utvisningsbeslut som inte kan verkställas. Den nya lagen ska ge dem rätt att gå klart gymnasiet. Går de på ett introduktionsprogram, ska de kunna gå klart det och sedan gå över till ett nationellt gymnasieprogram.

– Kravet är att de ska sköta sina studier. De får inte hoppa av gymnasiet.

Efter gymnasiet har de ett halvår på sig att söka jobb. Lyckas de hitta ett jobb eller starta ett företag, som de kan försörja sig på en längre tid och som har villkor i paritet med gällande avtal, får de permanent uppehållstillstånd.

Morgan Johansson tror att chansen att få ett jobb för den här gruppen är god

– De går ju ut på den starkaste arbetsmarknaden som vi har haft på många, många år. Det ger ju dem ändå ganska goda förutsättningar. Det här är ju också en åldersgrupp som vi behöver. Vi behöver fler i arbetsför ålder.

Kommer kommunerna få extra pengar för de extra kostnader det här kan ge?

– Det här påverkar inte kommunens ekonomi annat än på marginalen. Några ytterligare pengar har vi inte satt av för det här.

Förslaget har, som Ekot rapporterat tidigare kommit fram som en konsekvens av att ensamkommande i betydligt högre utsträckning nu än tidigare utvisas när de fyller 18 år.

Den första juni är det tänkt att lagen ska träda i kraft och i riksdagen ser regeringens lagförslag ut att få precis så mycket stöd som behövs i och med att Centern stödjer förslaget efter att ha fått igenom några ändringar, bland annat att även den gymnasieelev som inte har fått fullständiga betyg i alla ämnen ska omfattas av lagen och få tid på sig att söka jobb:

– Det var en sådan fråga som Centern lyfte och därför upplever jag att det finns ett stöd för propositionen, säger Morgan Johansson.