Stort bakslag för Theresa May

1:33 min

I Storbritannien har i kväll premiärminister Theresa May drabbats av ett bakslag i processen om landets utträde ur EU. Parlamentets överhus röstade med stor majoritet för att EU-medborgare som redan finns i landet, alltså bland andra ett stort antal svenskar, redan nu ska garanteras rätten att bo kvar också efter att Storbritannien har lämnat EU.

– Jag vill säga till regeringen att ni inte kan använda folks framtid som förhandlingsbrickor, sade baronessan Dianne Hayter i det brittiska överhuset, när debatten om utträdesansökan ur EU inleddes sent i eftermiddag.

Parlamentets underhus beslutade i förra veckan med stor majoritet, att stifta en lag som ger premiärminister Theresa May uppdraget att lämna in ansökan om utträde, och parlamentarikerna kopplade inte några som helst villkor till inlämnandet.

Men Storbritanniens parlament har två kamrar. Och i överhuset har regeringen ingen majoritet, och eftersom ledamöterna dessutom inte är valda, så kan de rösta utan att ha något valdistrikt att ta hänsyn till.

Och överhuset beslutade i kväll med rösterna 358 mot 256 att kräva ett tillägg till lagen om utträdesansökan: Alla medborgare från andra EU-länder som redan finns på i Storbritannien ska garanteras rätten att bo kvar i landet också efter att landet lämnat EU. Och den garantin ska ges redan innan förhandlingarna om utträde inleds.

Det bor i dag närmare tre miljoner människor från andra EU-länder i landet. 100 000 av dem är svenskar.

Theresa May har sagt att hon vill att EU-medborgarna från andra länder som redan finns i landet, ska få stanna efter ett utträde. Men hon vill vänta med det beslutet till dess hon fått garantier för att brittiska medborgare i andra Eu-länder ska få stanna kvar på samma sätt.

Storbritanniensvenskar och andra kan dock inte andas ut än, beslutet innebär, att lagen går tillbaka till underhuset för en ny prövning.