Viktigt val i Nordirland

1:54 min

Det är parlamentsval i Nordirland i dag, efter att regeringen kollapsade i januari. Ett viktigt val när Storbritannien närmar sig förhandlingar om Brexit, och Nordirland står utan ett ledarskap, samtidigt som det är en av de regioner som kommer påverkas mest av landets utträde ur unionen.

– Det här valet är nog det viktigaste vi haft sedan folkomröstningen om fredsavtalet 1998, säger det unionistiska partiet DUP:s Arlene Foster, försteminister i den nu kollapsade regeringen.

Dagens nyval tvingades fram när hon själv pekades ut som ansvarig för en miljonskandal kring bidrag för användning av förnyelsebar energi, och andreministern, Sinn Féins Martin McGuinness lämnade regeringen i protest.

Samtidigt närmar sig Storbritanniens förhandlingar med EU och en ny regering behövs för att Nordirland ska kunna göra sin röst hörd.

En av de viktigaste frågorna är framtiden för landgränsen till Irland, dels eftersom handeln över gränsen är livsviktig för regionen, men också för att gränskontroller är så starkt förknippade med de mer än 30 åren av konflikt.

Dessutom har EU spelat en viktig roll i fredsprocessen, en fred som kan tyckas skakig när gamla motsättningar blivit allt mer påtagliga under valrörelsen och flera attentat utförts.

Men för att få till stånd en ny regering behövs samarbete, det snart 20-åriga fredsavtalet i Nordirland kräver att regeringen bildas av två partier, det största republikanska partiet, Sinn Féin, och det största unionistpartiet, DUP.

Om Sinn Féin och DUP på nytt får majoritet i valet i dag, är frågan om de kan samarbeta trots energiskandalen som ledde till regeringskollapsen, och trots deras olika syn på dagens viktigaste fråga i brittisk politik: Brexit.