Rekordmånga söker sig till Slottegymnasiet i Ljusdal

1:28 min

Antalet elever i årskurs 9 i Ljusdals kommun som vill gå på Slottegymnasiet ser ut att öka rekordartat.

Förra året ökade ansökningarna till Slottegymnasiet med 46 procent och i år är ökningen närmare 59 procent.

– Det känns alldeles fantastiskt! Jag trodde inte att det var riktigt sant att det var en sån här förändring. Nu är det preliminära siffror men vi ser ju från år till år att det är det ett trendbrott under 2017 vilket är fantastiskt roligt, säger Torleif Bakke, rektor på Slottegymnasiet.

Vad tror du att det ökade intresset beror på?

– Vi har marknadsfört Slottegymnasiet på ett mycket tydligare sätt i år. Vi har bussat in alla våra nior och gett dem en riktig happening i form av en heldag här, vilket jag tror har medfört att många har valt oss. Men framförallt mun mot mun-metoden, att ungdomarna pratar med varandra och tycker att vi är ett bra alternativ, säger Torleif Bakke.

Hur har ni arbetat för att få den här vändningen?

– All personal och alla involverade är delaktig i processen så att man inte har en enskild marknadsföringsgrupp. Vi har även tagit väldigt mycket hjälp av Slottehubben som finns här på området, med musik och kultur som finns vägg i vägg med oss. De är också duktiga på marknadsföring, säger Torleif Bakke.

Vad innebär vändningen för skolan?

– Att vi kan ha genuina grupper i årskurs 1. Om man till exempel väljer samhällsprogrammet så går man i den gruppen. Tidigare har man tvingats slå samman olika program och det är kvalitetsaspekter som kan skilja helt enkelt, säger Torleif Bakke.