#Plasthotet

Miljöministern förbjuder mikroplast

4:56 min

Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) är på gång med ett förbud mot plastkulor i tandkräm, duschtvål och andra av badrumsskåpets varor.

Miljöministern berättar hur hon ser på problemet med att plastskräp och mikroplast hotar naturen.

– Om vi ser globalt är en viktig källa till utsläpp länder som saknar avfallshanteringssystem och som helt enkelt lagrar skräpet öppet. Då flyger det ner i havet. Vi har också källan att folk skräpar ned och slänger engångsartiklar i naturen. Det här skräpet orsakar problem direkt och så bryts det ner och blir till mikroplaster. Sedan har vi direkt spridning av mikroplaster som finns i produkter. Det kan vara konstgräsplaner men också kosmetika. Däck som slits mot asfalt bildar också mikroplaster. Just nu tittar Naturvårdsverket på vilka som är de stora källorna i Sverige och vi väntar på den rapporten som kommer i juni, säger Karolina Skog (MP).

Sverige sneglar på USA, där Barack Obama när han var president skrev under en lag som ska förbjuda mikrokorn av plast i smink och hudvårdsprodukter. Flera av USA:s delstater har också gjort detsamma.

Här i Sverige förbereder regeringen också ett förbud, som ska börja gälla i juli nästa år, mot små plastbitar i duschkräm, tandkräm och andra skönhetsmedel som finns i människors badrumsskåp.

– Det är jättesvårt i dag att förstå som konsument vilka produkter som innehåller plast. Man får gå en kortare kemiutbildning för att klara ut det. Det är inte relevant och därför tycker jag att det viktigaste är att vi som myndighet och stat tar ett ansvar och ser till att de här produkterna kommer bort från butikernas hyllor.

Vad kommer lagen och förbudet att innebära?

– Det innebär att kosmetika som säljs i Sverige inte får innehålla mikroplaster, säger Karolina Skog.

Förslaget möter motstånd. Försäljarnas och tillverkarnas branschorganisation Kosmetik- och hygienföretagen vill inte ha ett svenskt förbud mot mikroplast i hudvårdsprodukter.

– Mikroplast i kosmetik, där finns det inte belagt att just det skulle vara ett specifikt problem. Det är ju också det som man måste visa om man inför ett nationellt förbud att just det här bidraget innebär en belastning som vi måste ta itu med, säger Peter Jansson, som är sakkunnig på Kosmetik- och hygienföretagen.

Han vill i stället frivilligt hitta andra alternativ till mikroplast i produkterna och i egen takt.

– På europeisk basis så har vi enats om att vi ska rekommendera att fasa ut mikroplast, säger Peter Jansson.

Men företagen får inte gehör för att ta bort mikroplasten frivilligt. Miljöministern menar att det som är skadligt för miljön måste förbjudas.

– Om man tittar på alla mikroplaster så är det en väldigt liten andel som kommer från kosmetika. Men det är ändå stora mängder. Många ton som går ut i exempelvis Östersjön. Sedan är det också så att det går att byta ut. Och det här ska vi se som ett första steg. Vi måste självklart få bort alla källorna, säger Karolina Skog.