Habo

Anställda på K2 Comfort: Vi får köra skrotbilar

0:31 min

Anställda på det kritiserade städföretaget K2 Comfort, med bas i Habo, vittnar om att de kör bilar från 1990-talet.

De anställda på det hårt kritiserade hemstädföretaget K2 Comfort i Habo kör runt i gamla bilar från 1990-talet, en del bara värda några tusenlappar.

Det visar P4 Jönköpings fortsatta granskning av Haboföretaget som fått hård kritik för dålig arbetsmiljö och för att de anställer unga kvinnor från andra länder med löner ner mot 6 000 kronor i månaden efter skatt.

– Jag var där under nio månader och jag körde själv kanske 20 olika bilar under den tiden och 15 av dem gick sönder. Då sade jag till arbetsgivaren: nu kör jag inte sådana här skitbilar längre. Jag var den som var ansvarig för bilarna och fick hämta upp tjejerna i till exempel Huskvarna, Aneby och Bottnaryd för att deras bilar gått sönder, berättar Martyna från Polen som arbetat på K2 Comfort.

P4 Jönköping har gått igenom samtliga bilar som K2 Comfort äger. Det handlar om 52 stycken, många av dem inköpta de senaste två åren. Hälften av dem är från 1900-talet, den äldsta från 1994. Åtta av bilarna har enligt trafikregistret gått över 30 000 mil och mer än en tredjedel har gått över 25 000 mil.

I snitt har de 52 bilarna gått 22 000 mil. Många är värderade till bara några tusenlappar, enligt motsvarande modeller som P4 Jönköping hittat på bilsäljarsajter. Sju av dem har körförbud och får alltså inte köras i trafik. Flera är avställda.

Det var ett skämt att någon ens tänkte på att köra de här bilarna, berättar Martyna.

Flera av de tolv kvinnor som P4 Jönköping talat med, som arbetar eller har arbetat på K2 Comfort, vittnar om den slitna fordonsparken som skiljer sig kraftigt från andra städfirmor där man ofta har modernare småbilar med logotyper.

– Det är bilar som bara är värda tusenlappar som de köper billigt på Blocket. Det är rost och inga logotyper på dem. Den första bilen jag fick fungerade inte ABS-bromsarna på, men det hade de inte koll på så den fick jag lämna tillbaka, säger en kvinna som arbetar på K2 Comfort just nu som vi kallar för "Emma".

Flera kvinnor har klagat hos ägarna på de dåliga bilarna.

Jag berättade flera gånger för dom att bromsarna inte var bra och att det var problem med hjulen men de påstod att det inte var något problem.

Olga Kovalchuk äger K2 Comfort och driver firman tillsammans med sin man. Hon säger, när P4 Jönköping träffar henne, att bilarna är säkra men att man inte har råd att köpa nyare bilar. Detta samtidigt som K2 Comfort gjort en vinst på 1,5 miljoner de senaste åren.

Hon förnekar att de är trafikfarliga och att de anställda klagat.