Nedåtgående trend: Kortbedrägerierna minskar

1:38 min

Kortbedrägerier är ett av de vanligaste brotten, och har under lång tid bara ökat. Men nu ser polisen ett trendbrott, för första gången på många år har antalet anmälningar om digitala kortbedrägerier i stället minskat.

Länge har kortbedrägerierna på nätet, där ett köp görs med stulna kortuppgifter, ökat med omkring 50 procent per år. Men nu har polisen alltså sett en minskning.

– Nu kan vi säga att det är på väg nedåt. Från september förra året började vi se att det stannade av. Så här låga siffror som vi ser i februari har vi inte sett på över 18 månader, säger Nina Jelver, analytiker vid polisens nationella bedrägericenter.

De preliminära siffrorna för januari och februari visar drygt 10 500 anmälningar, 20 procent förre än samma period förra året.

En anledning till nedgången, enligt Nina Julvert, är bankernas arbete. Bankerna har tidigare fått kritik just för att de inte gjort tillräckligt, men nu har de förändringar som vissa banker gjort lett till färre brott.

– Det är någonting som bankerna arbetar kontinuerligt med, att se över de säkerhetslösningar som finns, säger Peter Göransson på bankernas branschorganisation Bankföreningen.

Vad är det till exempel som görs?

Ett antal kortutgivare har ju på senare tid kopplat sin kortaffär till mobils bank-ID som då blir en autentiseringslösning som autentiserar både kortkunden och kortet.

En annan anledning till färre anmälningar om digitala kortbedrägerier är att polisen lokaliserat ett stort företag, där många gjort sitt sista köp innan bedrägerierna började, och som nu har förbättrat sin säkerhet.

Fortfarande är det många som drabbas, och det är svårt att skydda sig säger Nina Jelver på polisens nationella bedrägericenter.

– Att utsättas för den här typen av bedrägeri...det är ju inte så att man kan säga till någon att sluta använda sitt kort, för det gör man ju inte. Men man pratar med banken och se vad man kan göra.