Jönköping

Här nekas skuldsatta lägenheter

1:30 min

Har du betalningsanmärkningar behandlas du olika av kommunala bolag beroende på var du råkar bo.

För personer med betalningsanmärkningar är det fritt fram att hyra en lägenhet från de kommunala bostadsbolagen i Gislaved och Habo, medan det i Jönköping är nolltolerans mot det.

Malin, som egentligen heter något annat, är en av dem som inte får lov att hyra lägenhet från Vätterhem i Jönköping på grund av sina betalningsanmärkningar.

– Mina föräldrar hade möjligheten att köpa en lägenhet till mig genom att ta lån. Ärligt talat så vet jag inte var jag och mina barn hade hamnat utan mina föräldrar, säger hon.

Malin levde med man i Jönköping som hon säger misshandlade henne psykiskt under flera år. Först när hon gifte sig med honom fick hon veta att han hade stora skulder som då även blev hennes.

– Jag hamnade hos Kronofogden, något som jag aldrig trodde att jag skulle göra i hela mitt liv.

Hon lämnade till sist sin man och vände sig till Vätterhem för att hyra en lägenhet till sig och sina barn.

Men eftersom hon har betalningsanmärkningar fick hon blankt nej.

Hennes föräldrar erbjöd sig att gå i borgen för henne, men svaret var fortfarande nej, Vätterhem tillåter inte privata borgenärer.

En betalningsanmärkning finns kvar hos en privatperson i tre år och eftersom bostadskön i Jönköping ändå är på flera år hinner de flesta bli kvitt anmärkningarna under kötiden, säger Thorbjörn Hammerth, vd på Vätterhem.

– Det tar upp till sex år för att få tag på en bostad, på den tiden hinner man bli av med sina bekymmer om man sätter den sidan till.

Vätterhem är det enda kommunala bostadsbolaget i Jönköpings län om att både vägra borgensåtagande och att hyra ut till personer med betalningsanmärkningar.

– Får jag inte ens hjälp från ett bolag från Vätterhem så kommer jag inte att få hjälp någonstans, säger Malin.