Bröstbilder på Kvinnohistoriskt museum i Umeå

3:21 min

Just nu visar Kvinnohistoriskt museum i Umeå bilder på bröst, tagna av Elisabeth Ohlson Wallin. Tanken är att väcka tankar om normer och kroppsideal.

– Det är alltså en bröstutställning där vi ska kunna titta på bröstet seriöst, att det inte ska vara sexistiskt eller sexualiserat som bröst har blivit väldigt mycket de senaste årtiondena. Det har blivit en backlash på kvinnokroppen, att den har blivit mer sexualiserad och att kvinnor har det tuffare vad vi än har på oss, om det är så att vi har mycket kläder eller ingenting alls. Det är liksom hela tiden bevakning av kvinnan mer i dag än vad det var förr, säger fotograf Elisabeth Ohlson Wallin.

Det är flera kända ansikten som blickar ned på oss från de två meter höga porträtten: Claire Wikholm, Amelia Adamo, politikerna Barbro Westerholm och Rosanna Dinamarca är några. Det är personer med olika bakgrund och i olika åldrar. Var och en håller alltså upp ett svartvit foto av sina bröst framför sig.

Från början kom Elisabeth Ohlson Wallins bilder till för att stödja Bröstcancerfonden i Klämkalendern förra året. Sedan blev det en utställning på Kulturen i Lund, en utställning som nu visas i Umeå.

– Det är också jätteintressant, vem sitter brösten på? Alltså vilket kön har personen, ålder, etnicitet? Allt det avgör hur vi tittar på brösten, säger producent Åsa Adolfsson.

I utställningen ingår också fyra skribenters texter om bröst, och en samling kuddar med bröstmotiv av umeåkreatören Mysan Adamec.

– Jag vill representera så många som möjligt, eller få ett spann därför att det finns ju verkligen så många bröst som det finns kvinnor. Alla bröst är ju olika. Det vi blir matade med i medierna är ju en slags bröst. Jag vill ha en mer verklig bild, säger Mysan Adamec.

I utställningen Bröst som pågår till den 4 juni ingår också ett program med diskussioner och samtal kring ämnet.

Men hur mycket känslor kan nakna bröst väcka i dag 2017?

Producent Åsa Adolfsson tar exemplet med vad som hände med den film om utställningen som Kvinnohistoriskt museum lade upp på Facebook:

– Facebook stängde ned filmen eftersom den ansågs som olämpligt innehåll. Nu har vi överklagat så nu är filmen i gång igen. Men det som är spännande är att där visas inte ens bröst. Det är närbilder på en naken kvinnokropp men bara en antydan till bröst, en mage, en axel och så vidare. Men ändå anses det här inte lämpligt, vilket är jättespännande.