RECENSION – FILM

Silence - tro och smärta

1:42 min

Hur djupt sitter övertygelsen hos en djupt troende? Martin Scorsese uppehåller sig vid frågan i en film om ett par katolska missionärer i 1600-talets Japan.

Silence handlar om två unga missionärer som förlorat sin mentor i Japan. Det är ett slutet Japan under 1600-talets första hälft. En del handel sker, men kristna präster hotas med döden om de inte gör avbön. Liam Nesson gör den försvunne prästen Ferreira, de här kristna missionärerna kommer från Portugal, och de två som letar efter honom - Rodrigues och Garupe - spelas av Andrew Garfield och Adam Driver och de två känns inte riktigt där och då, mer som två skådisar från idag som hamnat i fel århundrade.

Att sen alla bybor på de mest avlägsna platserna i Japan snackar portugisiska, ja i filmen är det förstås engelska, det stör mig också.

Silence är en film om tro, och hur långt man är beredd att hålla fast vid sin övertygelse. Också när lidandet är som störst och Gud är tyst - Silence.

Det här tvivlet, som de brottas med känns inte. Snarare sitter man där och undrar varför inte Andrew Garfields präst förnekar Gud, och räddar bybor som hotas av tortyr och grymma avrättningar för hans tros skull. Det blir en ögats film inte hjärtat eller hjärnans.

Är man ett stort Martin Scorsese-fan så kan man sitta sig igenom den långa Silence. Om inte, ja då finns det så mycket bättre filmer på bio just nu.