Manifestation i Kungsbacka: Amnesti till ensamkommande!

2:40 min

Med budskap om att ensamkommande ska få stanna i Sverige har människor i hela landet manifesterat idag.

I Kungsbacka var det en rad talare och även musiker som ställde sig på scenen.

En av talarna var Adbul Khalid, som själv är ensamkommande till Kungsbacka och under 18 år gammal. Han säger att han har flera vänner som är i den aktuella situationen.

– De säger att de gärna vill stanna i Sverige och utbilda sig, men när deras ålder skrivs upp blir de jättebesvikna. De kan inte gå till skolan mer. Till de som väntar på besked från Migrationsverket vill jag säga att de måste komma till skolan och fortsätta kämpa, säger han.

När en asylsökande är eller anses vara 18 år övergår ansvaret för honom eller henne till Migrationsverket. Eftersom myndigheten sällan har lediga platser på sitt boende i Kungsbacka innebär en åldersuppskrivning nästan alltid att personen får lämna skola och boende i kommunen. Detta kan enligt nätverket göra att ungdomarnas social nätverk slits sönder, de mår dåligt och förlorar hoppet inför framtiden.

Därför inleddes idag den så kallade Röda tråden-marschen runt om i Sverige för amnesti till ensamkommande ungdomar som varit i landet minst ett år.

– Det är för att vi vill att alla kommuner i Sverige, och Sveriges regering naturligtvis, ska låta våra ensamkommande asylsökande ungdomar få stanna kvar i Kungsbacka, säger Eva Hed, teamledare för språkintroduktion på Elof Lindälvs gymnasium.

Varför då?

– Därför att de har det skyddsbehovet. Vi anser att det inte är säkert att skicka tillbaka ungdomar till Afghanistan. Det får vi rapporter om hela dagarna, säger hon.

En namninsamling organiserad av nätverket "Vi står inte ut" med lärare och socionomer och andra som på nära håll arbetar med dessa unga manifesterade först utanför biblioteket Fyren med tal och musik. Sedan marscherade deltagarna en runda i Kungsbacka. Det hela gjordes på initiativ av Tillsammans för Kungsbacka.

Eva Hed tror att Kungsbackas politiker kommer lyssna och åstadkomma en förändring i frågan.

– Jag tror faktiskt det. Jag har fått lite hintar om att de pratar om detta och vill försöka lösa det här på bästa sätt. Så vi hoppas verkligen på detta, säger hon.

I Kungsbacka samlade marschen omkring 90 deltagare.