Finlands utrikesminister vill inte leda sitt parti

1:59 min

Finlands utrikesminister och vice statsminister, Timo Soini, slutar som partiledare för Sannfinländarna.

Han skriver på sin blogg att han vid partimötet i juni inte kommer att ställa upp för ytterligare en period som partiledare.

Soini har lett Sannfinländarna i tjugo år, nästan lika länge som partiet existerat och frågan är vem som kommer att ta över.

Timo Soinis besked kommer när Sannfinländarnas förtroendesiffror är nere på under tio procent.

Det är mindre än hälften av det väljarstöd som för sex år sedan gjorde det nationalistiska populistpartiet till Finlands näst största parti, lika stora som Socialdemokraterna.

Fortsatta framgångar gav dem en plats i den finländska regeringen efter valet 2015, då de bestämde sig för att sitta med i koalitionen.

Efter valet 2011 drog de sig ur regeringsförhandlingarna på grund av besluten om nödlån till Grekland.

Men trots de sedan länge dalande siffrorna är det inte troligt att Timo Soini ser sig lämna ett sjunkande skepp.

Snarare ska hans beslut förstås som ett sista försök att blåsa nytt liv i partiet inför det stundande kommunvalet i april och partikongressen i juni.

Han har den senaste tiden också drabbats av hälsoproblem, vilket tros ha påverkat beslutet.

Timo Soini skriver på sin blogg han inte är på väg bort från partiet. Men att han efter tjugo år på posten, bara två år mindre än själva partiet funnits, ser tiden mogen för en ordförandekamp som han tror kan bli en möjlighet för partiet snarare än något som stjälper.

Men frågan är vem som ska ta över efter Soini som personifierat partiet, toppstyrt det och varit dess främsta dragplåster i valen.

Sannfinländska gräsrötter har länge talat om en allt tydligare splittring och falangbildning i ett parti som främst hålls ihop av Soinis egna förmågor som politiker.

Och ordförandevalet kommer att få stora konsekvenser för Sannfinländarnas fortsatta profil, och därmed också för regeringssamarbetet.

De mest sannolika kandidaterna finns också i partitoppen.

Den ena är gruppledaren i riksdagen Sampo Terho, som troligen långt skulle föra Soinis arv vidare med fokus på euroskepsis och socialkonservativ välfärdspolitik.

Men här finns också den mycket kontroversiella Jussi Halla-Aho, tidigare riksdagsman och idag europaparlamentariker.

Han har dömts för hets mot folkgrupp och framför allt kännetecknas han av en kraftigt invandrarfientlig och islamfientlig agenda.