Steg för steg-tips i en praktisk checklista

Dödsboet - Hjälp var börjar jag?

De flesta av oss kommer förr eller senare att tvingas ta itu med ett dödsbo. Hur gör man? Vad behöver man veta? Hur ska man orka det när man är ledsen och hur undviker jag att bli osams med mina syskon. Det finns många frågor - och själva jobbet med dödsboet kan vara en bra sak.

Journalisten och författaren Susanne Westergren har skrivit boken "Konsten att ta hand om ett dödsbo" där hon tar upp många av de frågor man ställs inför när föräldrar eller andra dör och man blir den som måste ta hand om dödsboet. I boken finns många råd och tips. Här delar Susanne med sig av en checklista som kan vara bra att börja med.  

Vad behöver du börja med?

  • Gör en lista över de viktigast att börja med, utgå ifrån checklistor du får på begravningsbyrån. Det gäller till exempel att eftersända posten, säga upp prenumerationer, sätt timers på lampor i hemmet, sänk värmen och ta hand om soporna.
  • Få en bra överblick över dödsboet och alla dessa föremål, oavsett om det är en enrummare eller en villa med biutrymmen. Du kommer märka att det är så mycket mer saker än det föräldrahem du känt.
  • Boka tid hos en familjejurist om ni flera dödsbodelägare, för att få hjälp med boutredningen.
  • Gör en tidsaxel över avvecklingen.  Är ni flera så välj ut en dödsbovårdare med övergripande ansvar.
  • Fastna inte i de små detaljerna i hemmet, utan jobba utifrån de fem gyllene högarnas princip.
  • Att gråta och sörja är också en viktig del i avvecklingen av dödsboet och fyller sin unika funktion.