Flera gripna för misstänkt upplopp i Hallsberg

1:35 min

Polis har gripit flera personer, misstänkta för upplopp vid en skola i Hallsberg, söder om Örebro. Personerna maskerade sig och kastade sten, säger polisen till Ekot.

Polisen fick larm om upploppet vid tio-tiden på måndagen. Polisen hade fått tips om att 20-25 personer då skulle utföra något slags brott vid Alléskolan i Hallsberg, söder om Örebro.

– Vi har skickat dit ett antal polispatruller, och jag bedömer att vi har skingrat det stora gänget i mindre konstellationer, som har maskerat sig, beväpnat sig med stenar som man har kastat, framförallt mot polisen då. Det har beskrivits som upploppsliknande situation, säger Stefan Dangardt, presstalesperson hos polisen. 

P4 Örebro: "Vi fick en förvarning"

Minst elva personer har gripits, misstänkta för försök till grov misshandel och upplopp. Ingen skadades, säger polisen. Eleverna på Alléskolan uppmanades att stanna inomhus till situationen hade lugnat ner sig.

Måndagens händelse kopplas till ett bråk i fredags på samma skola, säger polisen till Ekot.

– Det ska ha hänt någonting i fredags som ligger till grund för det som pågår just nu, säger Stefan Dangardt.

Då ska två grupperingar ha hamnat i bråk med varandra, med skadegörelse som följd, skriver polisen på sin hemsida. Vad som ligger bakom fredagens bråk är oklart.

--I dag finns det naturligtvis många spekulationer och rykten som surrar runt. Det vi vet är att flertalet av de som kom hit i fredags hör inte till skolan. Det är inte skolans elever, och inte heller de som var här i dag, säger Marie Kilk, skolchef på Alléskolan.

P4 Örebro 3/3: Stort bråk på Alléskolan i Hallsberg

Vid halv ett-tiden på måndagen bedömdes situationen vara under kontroll.

– Min bild är att polispatrullerna har lyckats upplösa det här angreppet som var på gång och har skingrat en del av den större grupperingen, säger Stefan Dangardt.

– Nu jobbar vi kvar med att försöka identifiera och gripa så många som möjligt så att de kan lagföras för brott, tillägger han.