Analytiker: Läget i Makedonien rätt galet

2:09 min

I EU-kandidatlandet Makedonien djupnar den politiska krisen alltmer. Snart tre månader efter parlamentsvalet i december står man fortfarande utan regering, och nu anklagas landets president för försök till statskupp.

Anledningen till att president Gjorge Ivanov anklagas för försök till statskupp är att han i förra veckan nekade oppositionen från att bilda ny regering - trots att oppositionen har lyckats forma en majoritet.

– Det här är i uppenbar strid med konstitutionen och förhoppningsvis kommer det internationella samfundet att tala presidenten till rätta, säger den politiska analytikern Petar Arsovski på telefon från Makedoniens huvudstad Skopje.

Fast helt säker är han inte.

För läget i Makedonien just nu, säger Peter Arsovski, är rätt galet.

Den före detta jugoslaviska delrepubliken Makedonien med sina drygt två miljoner invånare har i princip befunnit sig i politisk kris i två år nu sedan misstankar blev kända om hur landets regering ska ha ägnat sig åt illegal avlyssning av tusentals medborgare, däribland journalister och politiska motståndare. Avlyssnade samtal som också avslöjade omfattande korruption och maktmissbruk.

Efter stora folkliga protester och EU-ledda förhandlingar nådde man i december förra året fram till ett nyval där det blev mycket jämnt mellan det tidigare regeringspartiet och den socialdemokratiska oppositionen men utan att någon av dem fick egen majoritet.

I förra veckan kunde till slut Socialdemokraternas ledare Zoran Zaev presentera en majoritetsregering med stöd från landets stora albanska minoritet - i utbyte mot bland annat en stärkt ställning för det albanska språket. Men en sådan regering sade landets president Gjorge Ivanov nej till. Större rättigheter till landets albaner skulle enligt honom riskera att "förstöra landet".

2001 var Makedonien nära inbördeskrig efter en upptrappad konflikt mellan landets albaner och makedonier.

Men Petar Arsovski avfärdar presidentens varningar. Det här, säger han, handlar bara om att rädda den gamla regeringen kvar vid makten och att hindra ett fredligt maktskifte.

Under ett besök i Skopje i förra veckan uppmanade EU:s utrikeschef Federica Mogherini landets president att ändra sitt beslut och låta oppositionen bilda en regering.