Finnblicken

Recept: Så här gör du den sverigefinska bakelsen Blåbärsdröm

Stockholmaren Anneli Wallins Blåbärsdröm har valts till den officiella sverigefinska bakelsen. Så här lätt är det att baka den!

Blåbärsdrömmen har blivit utsedd till den officiella sverigefinska bakelsen av Sverigefinska centralförbundet. I tävlingen deltog 20 olika bidrag från hela Sverige. Anneli Wallins bidrag vann.

För att göra Blåbärsdröm behöver man bara kex, grädde, färskost, blåbärskräm, färska blåbär och citronmeliss.

Receptet:

Degen

  • 200 g kexsmulor. Digestivekex eller pepparkakor. Du kan också göra en blandning.
  • 50 g smält smör (om du använder glutenfria kex behöver du lite mer smör)

Smula kexen. Blanda i smöret. Klicka i smeten i efterrättsskålar eller i kakform. (Använd en rund form, 24 cm i diameter.)

Fyllning

  • 400 g naturell färskost
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk äkta vaniljsocker

Blanda färskost och florsocker, vispa till en fluffig massa. Vispa grädden och blanda med färskost-smeten. Bred ut smeten på kexsmulorna i jämna lager.

Topping

  • 2-3 dl blåbärskräm

Krämen bör helst vara slät utan hela blåbär. Bred krämen jämnt och försiktigt på den vita smeten.

Blåbärskräm:

  • 200g blåbär
  • 3 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 2,5 msk potatismjöl

Koka bären tills de blir mjuka. Sila bort bären så det bara finns en saft kvar. Blanda i socker i saften och koka upp. Blanda potatismjölet med lite kallt vatten. Lyft kastrullen från plattan och blanda i potatismjölet. Värm upp krämen än en gång. När det börjar koka lyfter du bort kastrullen. Låt krämen svalna.

Det kan vara bra att förbereda efterrätten redan dagen innan servering, så att krämen hinner bli kall och geléaktig.

Garnera med hela färska blåbär, citronmeliss. Servera kall.