Rádio Sápmi /Ubmejen Biejvieh

Så kan renen dämpa klimatförändringarna

4:50 min

Renen har betydelse när det gäller att dämpa klimatförändringarna, det menar Johan Olofsson som är universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet.

- När renar betar så minskar den komplexa vegetationen, buskar, och därför tas mindre energi upp av marken, så renar har faktiskt en avkylande effekt på klimatet, säger Johan Olofsson.

På Västerbottensmuseum pågår i eftermiddag seminariet Renens betydelse i ett föränderligt klimat, med föreläsningar av fyra forskare från Umeå och Lunds universitet.

Tanken med föreläsningarna är att förtydliga hur renarna påverkar sin omvärld och vilka konsekvenser det får för den biologiska mångfalden. Det handlar också om återstrålning av solenergi, förbuskningen i tundran och vilka konsekvenser det skulle kunna ha för renskötseln.

Dessutom vill forskarna peka på hur man skulle kunna stödja rennäringen mot framtida utmaningar, i synnerhet klimatförändringen och effekter av andra markanvändare så som vindkraft, skogsbruk och gruvnäring. Maja Sundqvist, forskarassistent i ekologi på Umeå universitet, pratar om Renens betydelse för vegetationssammansättningen.

- En viktig del i den här frågan är att vi har ett miljömål som heter storslagen fjällmiljö och där är ett av syftena att bevara ett betespräglat landskap och en av utmaningarna med det är ju just att svara på, vad är ett betespräglat landskap och hur ska vi bevara det i ett framtida klimat, säger Maja Sundqvist.

Johan Olofsson, Universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap på Umeå universitet, pratar om Klimatförändringen i Norra Fennoskandia - alltså norra Sverige, Norge och Finland. Han menar att betande renar kan ha en avkylande effekt på klimatet.

- Vi tycker att det finns en möjlighet att det är så. Riktigt hur stark effekten är och hur stor den är återstår mycket forskning, men både när det gäller arter som missgynnas av ett varmare klimat och de här albedoeffekterna, verkar det som om renar delvis kan motverka av ett varmare klimat, eller fördröja effekterna, säger Johan Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio