Kärnfamiljen stärks – men kan vara tillfällig trend

1:30 min

Är kärnfamiljen på frammarsch? Enligt en ny rapport gifter sig allt fler och färre skiljer sig. Dessutom föds fler barn. Det här är en oväntad trend som är särskilt tydlig i de skandinaviska länderna.

Under lång tid skilsmässorna ökat och barnafödandet minskat i Sverige. Men nu gifter sig allt fler och barnafödandet ökar. Och väljer par att separera så sker det senare. Relationerna verkar alltså vara mer stabila.

Författarna bakom rapporten tror att den ökade jämställdheten är förklaringen. 

– Ingen hade trott att vi skulle se den här återgången, men mönstret är tydligt. Familjen stärks igen, säger sociologiprofessorn Gösta Esping Andersen, verksam vid Pompeu Fabra-universitetet i Barcelona.

Han menar att vi i Sverige delar mer lika än någonsin på hemarbete och lönearbete, och därför håller äktenskapen.

Men alla forskare håller inte med, och lyfter istället fram att bilden av kärnfamiljen ser annorlunda ut i ett längre tidsperspektiv.

– Jag har väldigt svårt att tro att det här skulle vara något annat än en tillfällig liten bupp, säger Pontus Strimling, framtidsforskare.

Han menar att utvecklingen går i motsatt riktning och att kärnfamiljens återkomst alltså bara är en isolerad, liten bula i de statistiska kurvorna.

– Den övervägande trenden kommer att gå mot mindre och mindre hushåll, säger Pontus Strimling.

Källa: Forskningsrapport Families in the 21st Century.