En ny besegrad, bedårande Hamlet

3:02 min

En ny Hamlet, med ny text, har haft premiär på Teater Galeasen i Stockholm. En ny text om en ny sorts kung med blodspår av det gamla i.

Titel: Hamlet
Text: Jens Ohlin och Hannes Meidal 
Regissör: Jens Ohlin
Skådespelare: Hannes Meidal, Yngve Dahlberg, Per Sandberg, Monica Stenbeck, Alexander Ohakas, Simon Reithner, Agatha Bergman Blücher/Gerda Englund/Naima Josefsson 
Rum: Jens Ohlin, Joakim Bayoumi Karlsson 
Kostym: Matilda Hyttsten
Musik: Foad Arbabi 
Premiär: 7 mars 2017

 

Vad är det för syner som planteras i Hamlets huvud när han sover, som död eller chockskadad i sin rullstol? Tjärsvartrinnig och skrapsuddsblodig i ansiktet som efter en attack? Och hur låter det egentligen, the Sound of Silence, ljudet av tystnad?

Här föreslås att det är den tid när orden till sist ger upp sina anspråk på att vara antingen sanna eller lögnaktiga. Ljudet av tystnad är det fraser som kommer ur de härskare som inte bryr sig om att historien finns. Att samvete finns. Att rätt och orätt existerar. Att fakta inte har alternativ som går att välja fritt bland. Ljudet av tystnad är också Hamlets längtan efter att sluta tala, att slänga in handduken, att sluta tänka, att prova det. För då blir allt så lätt däruppe i det nya konungariket.

Eller något sådant. För Jens Ohlin och Hannes Meidal har gjort en ny Hamlet. En ny text om en ny sorts kung med små blodspår av det gamla.

I centrum av allt finns en liten kanin. En fantastiskt fint utspelad barnroll. Har ni sett de där ögonen som möter en från en kaotisk krigszon nånstans?

Ljudet av tystnad är också Hamlets längtan efter att sluta tala, att slänga in handduken

Det är lätt att liksom denne snart tystade besegrade Hamlet plötsligt lyfta yxan och för en stund bestämma att det är hon som är faran, hon som är mördaren när den nya sortens fraser som låter sanningen flyta pekar på henne.

Men nu ska jag inte tänka mera, utan bara säga, att skriva sig en ny Hamlet och låta den insinuera det ena och det andra om samtiden, det går åt pipan om man inte läser text noga och klokt och djupt.

Som Claudius tomma, jovialiska, svullna haj, Gertruds äntligen befriade svaghetsföraktare, Rosencrantz och Guildenstern två känsliga, livrädda bögar vars pipliberala protester är modiga och verkningslösa, och Polonius en av alla dem som anpassar sig. Men om man gör det och dessutom belyser alltihop med hett gyllengyttjefärgat ljus som låter historia finnas, låter 2017 småglöda av 1500-tal, då kan det bli stor användbar konst.

Som här.