Kina protesterar mot amerikanskt robotförsvar i Sydkorea

2:05 min

Samtidigt som FN:s säkerhetsråd kraftfullt fördömer Nordkoreas senaste provskjutning kräver Kinas utrikesminister Wang Yi att Sydkorea omedelbart stoppar uppbyggnaden av ett amerikanskt robotförsvar i Sydkorea.

Men trots Kina och Nordkoreas protesterar mot upprustningen så tycks förberedelserna för ha påskyndats.

Sydkoreansk och amerikansk militär arbetar nu snabbt för att förvandla en golfbana i sydöstra Sydkorea till en bas för det kontroversiella robotförsvaret THAAD.

Redan igår anlände två avfyrningsramper till en sydkoreanska militärbas. Golfbanan i Seongju ska nu cementeras och enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap kan sydkoreansk militär komma att börja testa radarsystemet redan under mars månad, vilket är tidigare än förväntat.

Planeringen av det amerikanska robotförsvaret i Sydkorea välkomnades till en början av en majoritet av sydkoreanerna, men har väckt protester från grannländerna och också från delar av den sydkoreanska oppositionen.

Invånare i Seongju protesterar nu mot förvandlingen av den lokala golfbanan till en militär anläggning. Idag meddelade en grupp invånare att de kommer att stämma den sydkoreanska försvarsministern Han Min-gu, som de anklagar för att ha överträtt sina befogenheter och för att ha struntat i att först inhämta samtycke från orten.

Eftersom Sydkoreas president Park Geun-hye som fattade beslutet om robotförsvaret står inför riksrätt, anser många sydkoreanska väljare att det är nästa regering som borde bestämma om vad som ska hända härnäst. Men i stället har projektet skyndats på.

I grannlandet Kina har protesterna växt kraftigt. I morse uppmanade utrikesministern Wang Yi Sydkorea att, Citat "stanna vid avgrundens rand" och stoppa robotförsvaret.

I kinesiska städer har sydkoreanska bilar slagits sönder och den tidigare populära sydkoreanska varuhuskedjan Lotte har tvingats att stänga på många platser.

Kinas regering ser ett starkt hot från THAAD-systemet eftersom det skulle kunna användas för att övervaka kinesiskt territorium. Sydkoreas och USA:s regeringar och hävdar däremot att det är nödvändigt för att möta hotet från Nordkorea vars senaste provskjutning av fyra robotar i måndags har fördömts av FN:s säkerhetsråd.