Byggnads bär "Pussy hats" till stöd för kvinnorna

0:26 min

Idag på den internationella kvinnodagen kommer styrelsen i Byggnadsarbetarförbundet att bära en särskild huvudbonad – Pussy hats.

Byggnadsarbetarförbundet bär en särskild huvudbonad för att markera att det är fel att kvinnor ska tjäna mindre än män och vill med kampanjen också tacka alla kvinnor som vågat trotsa könsnormer och välja byggbranschen.

Huvudbonaden kallas för "pussy hat".

– Det är en symbol. Vi vill visa att vi jobbar för att få en jämställd byggbransch, säger Jan Andersson, ordförande för Byggnads Mälardalen.

Han menar också att branschen måste jobba bort den macho-jargong som finns bland vissa företag och byggarbetare.

– Det finns givetvis de som inte tror att tjejer klarar jobbet som byggnadsarbetare. Men så är det inte. De flesta tjejer som valt den här branschen är noggranna och duktiga, och brinner för jobbet, säger Jan Andersson.

Bilden på de mössbeklädda ledamöterna har väckt starka reaktioner på sociala medier.

"Pussy hats" är rosa mössor som användes på bred skala av The Pussyhat Project, i samband med kvinnomarschen i USA i januari – då hundratusentals människor protesterade mot den nytillträdde presidenten Donald Trump.

Nu på internationella kvinnodagen fortsätter The Pussyhat Project med mössorna, och projektet vill genom dem uppmärksamma kvinnors rättigheter.

Byggads har också skrivit om kampanjen i en debattartikel på SVT opinion.