Tandsten avslöjar vad neandertalarna åt

1:21 min

Genom att studera dna i neandertalares tandsten vet forskare nu mer om vad de stoppade i magen. Det visar en studie som publicerats i tidskriften Nature.

Forskning har tidigare visat att våra utdöda släktingar åt en varierad kost. Den nya studien ger oss en ännu mer detaljerad bild av deras matvanor.

– Tidigare har man kunnat säga att de åt kött och växter, i vissa fall vilka typer av växter. Nu kan man säga att neandertalare i Belgien åt ullhårig noshörning mer specifikt, säger Lars Werdelin, paleontolog på Naturhistoriska riksmuseet.

I studien har forskarna lyckats ta fram dna i tandsten från tre neandertalare från Belgien och Spanien. Genom att kartlägga dna-sekvenserna har forskarna visat att de spanska neandertalarna åt svamp, mossa och nötter. Tandsten på neandertalaren från Belgien visade spår av kött från ullhårig noshörning och vildfår.

– Det här är ju första gången så vitt jag vet som man har kunnat få fram dna i tandsten och kunnat visa vilka djur och växter som neandertalare åt, säger Lars Werdelin.

I en av de spanska neandertalarnas tandsten hittade forskarna också spår av trädslaget poppel som har en smärtlindrande effekt och svamp som innehåller penicillin.

– Man tror att de kan ha självmedicinerat mot till exempel tandvärk, fortsätter Lars Werdelin.

Neandertalarna dog ut för ungefär 30 000 år sedan. Även om det behövs mer forskning på fler individer för att kunna säga någonting säkert om regionala skillnader, tror Lars Werdelin att den här studien kan hjälpa oss förstå varför våra släktingar senare dog ut.

– Ju mer vi vet om deras dagliga liv där födan är central, ju mer kan vi få en bild av hur Europa såg ut innan vår art kom. Annars kan vi inte förstå varför det var vi som kom att dominera på jorden, säger han.

Referens: Laura S Weyrich et al. "Neandertahl behaviour, diet, and disease inferred from ancient DNA in dentalt calculus". 9 Mars 2017. DOI: 10.1038/nature21674